x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Superficialitate criminală - Copilul, invizibil pentru autorităţi

Superficialitate criminală - Copilul, invizibil pentru autorităţi

de Ionela Gavriliu    |    30 Aug 2008   •   00:00
Superficialitate criminală - Copilul, invizibil pentru autorităţi

Rezultatele anchetei realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor  Copilului (ANPDC) a scos la iveală grave nereguli la DGASPC Bistriţa. Nu s-a făcut nimic din ceea ce legea prevede: lipsesc cele cinci rapoarte de evaluare a nevoilor copilului, 17 rapoarte de vizită, evaluarea psihologică a asistentei maternale Marcela Făgărăşan.Rezultatele anchetei realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor  Copilului (ANPDC) a scos la iveală grave nereguli la DGASPC Bistriţa. Nu s-a făcut nimic din ceea ce legea prevede: lipsesc cele cinci rapoarte de evaluare a nevoilor copilului, 17 rapoarte de vizită, evaluarea psihologică a asistentei maternale Marcela Făgărăşan.

În ianuarie 2008 a fost singura dată cînd un asistent social a mers la faţa locului, dar nu a discutat cu Lucian, ci doar l-a văzut în casă, jucîndu-se. În raportul ce a urmat vizitei se menţionează: “Condiţiile de locuit sînt bune, singura obiecţie făcută asistentei a fost ca cei doi copii aflaţi în asistenţă maternală să doarmă separat de adulţi. Alte probleme nu sînt”. În luna aprilie a acestui an, în una dintre fişele de observaţii pe care Făgărăşan le-a completat privind evoluţia lui Lucian, aceasta recomanda: “Să fie mai cuminte şi să nu se mai bată la grădiniţă cu copiii”. Tot din aprilie, băiatul a încetat să mai meargă la grădiniţă şi nimeni nu s-a sesizat.    

În ciuda neregulilor constatate de ANPDC, instituţia nu poate decît propune sancţiuni. “Trebuie să redefinim atribuţiile ANPDC. Dacă se numeşte autoritate pentru apărarea drepturilor copilului, să fie autoritate”, a declarat directoarea Mariela Neagu. Consiliul Judeţean Bistriţa va decide cu privire la demiterea directorului DGASPC Bistriţa şi a celor implicaţi, după o anchetă proprie.

×
Subiecte în articol: observator