x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suporter scos din sală fiindcă afişa un steag secuiesc

Suporter scos din sală fiindcă afişa un steag secuiesc

de Istvan Deak    |    02 Apr 2013   •   20:25
Suporter scos din sală fiindcă afişa un steag secuiesc

Partida de baschet feminin dintre echipa locală din Alba Iulia şi Sfantu-Gheorghe (scor 83-63), contând pentru semifinalele Cupei României,  a fost umbrită de intervenţia în forţă a jandarmilor care au scos un suporter al oaspeţilor din sală, pentru motivul că a afişat un steag secuiesc.

“Încă din momentul în care am ajuns la sală, organizatorii şi forţele de ordine m-au avertizat că nu am voie să afişez steagul secuiesc. Când am văzut că suporterii adverşi afişează steaguri româneşti pe suport din lemn şi steaguri ale SUA, în ultimele secunde ale partidei, am afişat şi eu steagul secuiesc, fără nici un suport, nici metalic, nici din lemn. Am fost scos cu forţa din sală, însă nu am primit amendă, dovadă că nu am încalcă nici o lege”, a explicat Korodi Istvan pentru Slager Radio.

Preşedintele clubului din Sfântu-Gheorghe şi-a exprimat dezaprobarea faţa de intervenţia exagerată a forţelor de ordine. “Este cel puţin deranjantă atitudinea organizatorilor de la Alba-Iulia, care au tratat echipa şi suporterii noştri ca pe nişte duşmani”, a comentat Rusz Istvan. Incidentul a ajuns repede în atenţia presei din Ungaria, Magyar Hirlap scoţând în evidenţă că “în România steagul secuiesc a ajuns să fie interzis chiar şi în timpul meciurilor”.

UDMR se adresează CNCD şi FRB
Într-un comunicat postat pe site-ul Uniunii, liderii UDMR au decis să ia măsuri împotriva acestui “abuz”. "UDMR a înregistrat un denunţ la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cauza fiind evenimentele petrecute luni, 1 aprilie, la meciul de baschet feminin de la Alba Iulia, unde un suporter al echipei din Sfântu Gheorghe, Sepsi SIC a fost condus afară din sală pentru simplul motiv că avea în mână un steag secuiesc” – a declarat Kovács Péter, secretar general al UDMR. “Condamnăm profund gestul total lipsit de etică şi corectitudine al organizatorilor, mai ales că la momentul respectiv în sală se fluturau mai multe steaguri, printre care şi cel american de exemplu, dar numai steagul secuiesc i-a înfuriat pe organizatori. Art.2 al statutului Federaţiei Române de Baschet prevede clar, că Federaţia respinge orice gen de discriminare – iar acest fapt a scăpat atenţiei organizatorilor, şi totodată prin gestul lor au încălcat dreptul constituţional la liberă exprimare, cenzurând şi dicriminând în mod deschis suporterii echipei secuieşti prin faptul că dintre toate steagurile prezente la meci, doar cel secuiesc a fost interzis”, a subliniat secretarul general.

În paralel cu denunţul efectuat la CNCD, UDMR a adresat o somaţie şi către Federaţia Română de Baschet, respectiv clubul echipei gazdă din Alba Iulia, prin care solicită membrilor de conducere, să ancheteze cele întâmplate în timpul meciului şi să adopte măsurile care se impun în acest caz.

×
Subiecte în articol: steag secuiesc