x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Supravietuire - "Caritas", la cota de avarie

Supravietuire - "Caritas", la cota de avarie

de Magda Marincovici    |    08 Feb 2006   •   00:00
Supravietuire  -  "Caritas", la cota de avarie

"Trebuie sa gasim bani pentru ca Spitalul Caritas sa supravietuiasca inca un an si jumatate, pana cand vom gasi locatia unui nou spital pentru cetatenii Sectorului 3". Noul spital ar urma sa intre in folosinta la sfarsitul anului 2007.

Anuntul a fost facut ieri de ministrul Nicolaescu, in timpul unui tur rapid al Spitalului Caritas, insotit de directorul spitalului, Bogdan Jansen. In ultimii ani, spitalul nu a beneficiat de nici un fel de reparatii. Deoarece, in baza unei ordonante de urgenta din 1999 a prim-ministrului Radu Vasile, Caritas a trecut in proprietatea Fundatiei Caritatea. Abia in octombrie anul trecut, Spitalul a fost retrocedat Fundatiei Caritatea a Comunitatii Evreiesti. Potrivit actului de retrocedare, spitalul e tolerat 5 ani, cu o chirie de 2.000 de euro lunar.

FARA INVESTITII. Problema este ca nici chiriasul, nici proprietarul nu mai baga nici un ban in reparatii. Asa s-a ajuns ca Spitalul Caritas poate fi folosit pentru pelicule de epoca, cu raniti din timpul primului razboi mondial. Pereti coscoviti, bai degradate, insalubre, holuri stramte si intunecoase... Totusi, in bataia bliturilor si a camerelor de luat vederi, ministrul se lanseaza in manifestari cu iz elctoral. Mangaie protector cateva biete paciente ghemuite pe paturi de fier, care se plang ca au venit cu medicamente de acasa. Spre bucuria generala, ele afla de la ministru ca vor avea un spital nou si ca exista un pachet de legi care le va asigura si medicamente, si asistenta medicala europeana... Discret, dar apasat, presa este ghidata sa noteze ca la Caritas s-a depasit bugetul alocat si de aceea a fost schimbata vechea conducere.

PARCARE CU TAXA. Si iata ca noul director, Bogdan Jansen, a gasit o sursa de venituri, cam ciudata pentru un management modern. De la 1 februarie, personalul medical care parcheaza masinile personale in curtea spitalului trebuie sa achite la directia spitalului o taxa de 30.000 de lei pe zi. Si uite asa s-a adunat pana acum fantastica suma de 30 de milioane de lei. Dar cine va profita de eliberarea cat mai rapida a cladirilor si terenurilor Caritas, in conditiile in care un metru patrat in zona respectiva este intre 1.500 si 2.000 de euro? (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: observator caritas