Un bărbat în vârstă de 82 de ani este suspectat că ar fi infectat cu antrax şi se află internat la Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi la secţia Izolare din cadrul secţiei de Terapie Intensivă, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul spitalului, informează agerpres.ro.
Potrivit sursei citate, până acum suspiciunea nu a fost confirmată, iar medicii epidemiologi efectuează o serie de investigaţii suplimentare, urmând ca prognosticul să fie dat în funcţie de rezultatele finale.
"Aşteptăm rezultatele. Până atunci există suspiciunea de infectare cu antrax. Mai multe informaţii nu vă putem oferi deocamdată", a spus Carmen Dorobăţ.
Conform acesteia, octogenarul prezintă o leziune necrotică la buza superioară şi edem facial masiv, simptome specifice infecţiei cu antrax.
"Bărbatul nu avea de unde să contacteze boala pentru că nu are animale în curte şi nici nu a stat prin preajma lor în ultima vreme. Pe lângă suspiciunea cu antrax bănuim că pacientul are infecţie mixtă cu stafilococ auriu. Bătrânul se află în stare gravă fiind conectat la ventilatorul mecanic, i s-a administrat antibioterapie cu spectru larg să acopere atât infecţia cu antrax, precum şi posibila infecţie cu stafilococ auriu", a declarat Carmen Dorobăţ.
Antraxul, sau buba neagră, cărbune sau dalac, cum este denumit în termeni populari, este o boală infecţioasă şi contagioasă provocată de bacteria Bacillus anthracis. Boala se manifestă prin abcese pulmonare, gastrointestinale şi cutanate. Perioada medie de incubare a bacteriei variază de la 7 zile până la 60 de zile sau mai mult până la apariţia simptomatologiei.
Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecţii cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale), prin ingestie de alimente contaminate; antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce cel mai frecvent la deces.