x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Suspiciuni de lapte contaminat cu aflatoxină la trei ferme şi două fabrici. 80 de tone de lapte, puse sub sechestru

Suspiciuni de lapte contaminat cu aflatoxină la trei ferme şi două fabrici. 80 de tone de lapte, puse sub sechestru

11 Mar 2013   •   19:01
Suspiciuni de lapte contaminat cu aflatoxină la trei ferme şi două fabrici. 80 de tone de lapte, puse sub sechestru

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat luni că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor.

Cu ocazia controalelor tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii  produselor lactate.

Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor acreditate pentru determinarea conţinutului de aflatoxină M1.

"Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe.  La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la trei ferme de vaci de lapte şi de la două unităţi de prelucrare a laptelui", a anunţat ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.

Preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a declarat că buletinele de analiză de confirmare ar urma să parvină în cel mult două zile.

Potrivit lui Ţurcanu, din cauza suspiciunilor, au fost sechestrate şi oprite astfel de la comercializare 50 de tone de lapte de la un procesator şi 30 de tone de la un altul. Cantităţile au fost sechestrate până când inspectorii ANSVSA vor reface trasabilitatea laptelui respectiv.

×