x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de accidente pe munte în fiecare an, din cauza neînţelegerii pericolelor

Sute de accidente pe munte în fiecare an, din cauza neînţelegerii pericolelor

de Diana Scarlat    |    20 Aug 2015   •   09:22
Sute de accidente pe munte în fiecare an, din cauza neînţelegerii pericolelor

Sute de accidente se petrec anual în munţii României, din cauza inconştienţei şi a lipsei de instruire a turiştilor. Cele mai multe intervenţii ale Jandarmeriei Montane, ISU şi Serviciului Salvamont sunt pe traseele din Munţii Făgăraşului şi pe cele din Munţii Bucegi. Aventurierii nu respectă avertismentele, nu au echipamente adecvate şi ignoră pericolele.


Accidente pentru care este nevoie de intervenţii ale Jandarmeriei Montane, ISU, Serviciului Salvamont şi SMURD au loc aproape zilnic pe munte. Statisticile arată că turiştii cer ajutor autorităţilor din cauza necunoaşterii şi ignorării periolelor. “Turiştii nu trebuie să plece niciodată singuri, astfel încât, dacă se întâmplă ceva şi se află într-o zonă fără semnal, să mai fie cineva care să poată conduce echipele de intervenţie. Turistul trebuie să plece echipat corespunzător pentru sezon şi pentru condiţiile atmosferice schimbătoare. Trebuie să aunţe când pleacă şi când se vor întoarce, pe ce traseu pleacă”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Raed Arafat, secretar de stat MAI.

Cei care sfidează indicaţiile, o fac pe propria răpsundere, iar dacă părăsesc un traseu, căutarea lor devine o chestiune de noroc. “Cele mai multe accidente sunt cauzate de lipsa echipamentului corespunzător. Mai sunt accidente cauzate de distrugerea marcajelor. Pe Transalpina au fost furate marcajele şi indicatoarele rutiere acum două zile. Cine distruge aceste marcaje pune viaţa altora în pericol”, mai spune Arafat. Turiştii care pleacă fără echipament adecvat apelează la Salvamont pentru luxaţii sau fracturi, cele mai frecvente accidente, înregistrate în special în weekend.
“În perioada 2012-2015, 3.499 de persoane au fost salvate din situaţii de risc, în urma a executării a peste 2000 de acţiuni de salvare de către jandarmii montani. De asemenea, peste 45.000 de persoane aflate în staţiunile montane au primit sprijin din partea jandarmilor montani, acestea fiind informate şi îndrumate cu privire la cu privire la obiectivele turistice, pericolele la care se pot expune, starea pârtiilor de schi, gradul de dificultate al traseelor, a zonelor predispuse producerii avalanşelor, echiparea necesară pentru parcurgerea unor trasee etc. Totodată, în ultimii trei ani, jandarmii montani au constatat 812 infracţiuni cu 847 infractori identificaţi, au depistat 35 de urmăriţi general şi au aplicat 7.736 de sancţiuni contravenţionale, pentru fapte comise pe raza staţiunilor turistice sau a traseelor montane. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la suma de 265.242 lei”, precizează Jandarmeria Montană, pentru Jurnalul Naţional.

Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menţinerii ordinii publice şi asigurării siguranţei turiştilor în staţiunile montane şi pe traseele turistice, o structură permanent prezentă în mijlocul populaţiei, care acţionează în sprijinul cetăţenilor. Împreună cu formaţiunile Salvamont şi cu Administraţia Ariilor Protejate, jandarmii montani execută acţiuni de căutare şi salvare a persoanelor care au suferit accidente sau se află în pericol şi participă la misiuni comune cu reprezentanţii instituţiilor abilitate pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor privind asigurarea protecţiei conservării fondului cinegetic şi piscicol natural şi pentru protecţia mediului.
“Pentru menţinerea unui climat de siguranţă, în perioada de referinţă jandarmii montani au legitimat 92.895 de persoane în zona staţiunilor montane şi 71.408 pe traseele montane. În prezent, aproximativ 650 de jandarmi îşi desfăşoară activitatea în cadrul structurilor montane, iar la nivelul Jandarmeriei Române funcţionează 73 de posturi montane şi 13 posturi balneare, aflate în zonele muntoase de pe raza a 21 de judeţe”, mai precizează Jandarmeria Montană. Principalele misiuni ale jandarmilor montani se referă la menţinerea ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele montane, precum şi desfăşurarea de misiuni în colaborare cu alte instituţii (Salvamont, Garda de Mediu, Poliţia, direcţiile silvice, administraţiile locale, administraţiile ariilor protejate etc).

Cei care pleacă într-o drumeţie pe munte ar trebuie să apeleze mai întâi Serviciul Salvamont, la numărul 0725 – 82.66.68 (0-SALVAMONT), unde pot să se intereseze de condiţiile traseelor pe care vor să meargă. De asemenea, pot solicita sprijinul jandarmilor montani, apelând non-stop numărul unic de urgenţă 112, sau se pot adresa direct postului, secţiei sau patrulei de jandarmerie din zona unde se află.








 

×
Subiecte în articol: salvamont accident