x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tabere pentru copii şi incluziune socială

Tabere pentru copii şi incluziune socială

de Diana Scarlat    |    18 Mar 2010   •   00:00
Tabere pentru copii şi incluziune socială

Marginalizaţi, excluşi din cercurile celor "buni", arătaţi cu degetul sau pur şi simplu daţi afară din locuri publice pentru că fac parte din anumite grupuri etnice, copii care refuză şcoala sau tinere mame aflate pe punctul de a-şi abandona nou-născuţii. Pentru toţi cei defavorizaţi mai există o speranţă de reintegrare în societatea care i-a exclus.

Toţi cei respinşi o pot lua de la început, învăţând primii paşi într-o viaţă normală de la cei dispuşi să-i asculte şi să-i înţeleagă. Pentru readucerea lor în societate, pe picior de egalitate cu cei "mai mari" şi "mai buni" prin zestrea naturală pe care au primit-o fără să facă prea multe eforturi.

Pentru toţi cei marginalizaţi există oameni specializaţi şi dornici de a oferi ajutor, există proiecte şi o nouă ramură a economiei, aflată la început de drum la noi în ţară, dar care dă rezultate excelente în alte ţări, anume economia socială. Unul dintre aceste proiecte este derulat de Organizaţia Naţională Cercetaşii României, filiala Braşov "Virgil Oniţiu", care-i aşteaptă pe cei respinşi de societate în taberele speciale pentru persoanele defavorizate, în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Tineri pentru o lume mai bună". Proiectul are peste 6.000 de beneficiari din toată ţara.

PROGRAM PENTRU DEFAVORIZAŢI
În cadrul taberelor vor fi desfăşurate activităţi de informare, consiliere, integrare şi reintegrare socială. De asemenea, educaţia nonformală, petrecerea timpului liber şi formarea profesională în vederea consolidării capacităţilor, competenţelor şi a stimei de sine îi vor ajuta pe beneficiarii proiectului să se reintegreze în societatea care i-a marginalizat.

În perioada de implementare a proiectului, până la 30 octombrie 2011, aceste servicii vor fi oferite gratuit în serii de 3, până la 6 zile, urmând ca după finalizarea proiectului să funcţioneze în regim similar taberelor şcolare. Astfel se vor produce resursele financiare necesare pentru acoperirea costurilor de funcţionare şi pentru asigurarea unui procent rezonabil de locuri de cazare gratuite, în regim social similar perioadei de implementare a proiectului.

ÎNTREPRINDEREA SOCIALĂ
Taberele organizate de Cercetaşii României ­ Filiala Braşov sunt o formă de întreprindere socială, făcând obiectivul general al proiectului "Tineri pentru o lume mai bună". Taberele sunt organizate în vederea dezvoltării şi promovării unor activităţi şi servicii generatoare de venit pentru a ajuta persoanele excluse social sau expuse riscului de excluziune să se integreze sau să se reintegreze pe piaţa muncii, în economia formală.

Proiectul strategic "Tineri pentru o lume mai bună" se desfăşoară în perioada 1 noiembrie 2008 - 30 octombrie 2011, în cadrul unui parteneriat între Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), Filiala Braşov "Virgil Oniţiu" (aplicant principal), Insituţia Prefectului Braşov, Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială Braşov, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Braşov şi Primăria Oraşului Zărneşti, la Zărneşti fiind construit ansamblul de clădiri care vor servi ca spaţiu pentru organizarea taberelor.

Bugetul total al proiectului este de 3.909.103 lei. Este finanţat în proporţie de 82,65%, reprezentând 3.166.255,38 lei, prin Fondul Social European (FSE), cu 17% cofinanţare naţională, reprezentând 664.664,62 lei, un procent de 2%, adică 78.183 lei, fiind suportat de ONCR Braşov.

ECONOMIA SOCIALĂ
În cadrul aceluiaşi proiect, ONCR Braşov a lansat în perioada 15-17 martie 2010, la Poiana Braşov, studiul "Economia socială, o alternativă pentru incluziunea socială?". Studiul analizează dezvoltarea unei întreprinderi sociale ca activitate generatoare de venit, în scopul susţinerii programelor care corespund misiunii şi valorilor ONCR.

Conferinţa organizată pentru lansarea studiului a reunit autorităţi centrale şi locale, ONG-uri şi furnizori de servicii sociale cu activitate în economie socială şi incluziune socială, printre care reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), ai NESsT România, ai fundaţiei ERSTE, precum şi ai ONG-urilor care derulează proiecte de incluziune socială. Întreprinderea socială din judeţul Braşov va crea noi locuri de muncă şi va contribui la dezvoltarea mecanismelor şi instrumentelor necesare în vederea implementării conceptului de economie socială, prin punerea bazelor unui parteneriat naţional.

×
Subiecte în articol: observator