x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taberele românilor-sclavi, din Marea Britanie. Capcana salariului de 80 de lire sterline pe zi

Taberele românilor-sclavi, din Marea Britanie. Capcana salariului de 80 de lire sterline pe zi

de Dan Cărbunaru    |    13 Sep 2011   •   16:18
Taberele românilor-sclavi, din Marea Britanie. Capcana salariului de 80 de lire sterline pe zi

Zeci de romani au fost eliberati, in acest an, din lagarele sclaviei din Marea Britanie. Obligati sa munceasca si uneori sa fure, acestia au fost racolati de liderii unor retele din Romania, iar ulterior, asa cum s-a intamplat in Bedfordshire, la sfarsitul saptamanii trecute, predati unor cetateni britanici.

Romanii eliberati refuza colaborarea cu autoritatile

Cei doi romani salvati, duminica, de politia britanica din lagarul de sclavi din Bedfordshire au refuzat asistenta oferita de autoritati si au preferat sa nu colaboreze cu fortele de ordine. Conform Daily Mail, in custodia oficialitatilor au ramas doar opt britanici, trei polonezi, un leton, un lituanian, un rus si un roman.

Unul dintre romanii sechestrati are 28 de ani si este din Teleorman, cel de-al doilea fiind in varsta de 27 de ani. Nu au depus plangere, au refuzat asistenta si nu au dorit sa coopereze cu autoritatile, au declarat pentru Jurnalul National surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Varsta victimelor din tabara era cuprinsa intre 17 si 57 de ani, cel mai varstnic dintre acestia fiind sechestrat inca din 1996. Victimele erau racolate din cantine sociale, adaposturi si centre de ajutor social, fiind ademenite cu salarii zilnice de 80 de lire sterline, cazare si masa gratuite.

Odata ajunsi in tabara asemuita de presa britanica unui lagar de concentrare nazist, oamenii erau rasi in cap. Conform ofiterilor britanici, barbatii, care au fost gasiti traind inghesuiti in caravane murdare, in baraci si chiar boxe pentru cai, erau acoperiti cu propriile excremente.

Sclavii erau treziti dimineata la ora 5.00, imbarcati in masini si trimisi in locatiile in care “stapanii' gaseau contracte consistente, in special in cariere de piatra si la pavari de sosele. Ei nu vedeau niciun ban din incasarile zilnice, iar orice protest era pedepsit cu batai crunte.

Politia, care fila de cateva luni tabara, a actionat duminica dimineata, in singura zi a saptamanii in care sclavii nu erau fortati sa mearga sa munceasca. Au fost arestate cinci persoane, patru barbati si o femeie, despre care editia electronica a Daily Mail scrie ca erau membri ai aceleiasi familii.

Patru romani eliberati dintr-o tabara din Hampshire

In vara acestui an, patru de romani au fost eliberati de politie dintr-o tabara ilegala din Hampshire. Niciunul dintre ei nu a depus plangere impotriva traficantilor si nici nu a dorit sa accepte asistenta oferita de autoritati.

Potrivit publicatiei britanice DailyEcho, trei persoane au fost arestate atunci, sub suspiciunea de infractiuni sclavie, dupa ce 120 de ofiteri de politie au perchezitionat tabara ilegala.
Printre suspecti se numarau un barbat de 26 de ani din Oxfordshire, un altul de 19 ani de la Wiltshire si o femeie de 52 de ani din Oxfordshire. O a patra persoana, un tanar de 25 ani din Bedfordshire, a fost, de asemenea, arestat pentru infractiuni de ordine publica.

25 de romani fortati sa munceasca pe o insula britanica

Unul dintre cele mai grave cazuri a fost descoperit in Isle of Sky, o insula din Nord-Vestul Scotiei, unde au fost gasiti 25 de romani, fortati sa munceasca. Politistii au intervenit in primavara acestui an, intr-o ampla operatiune de anihilare a retelei de sclaviei.

Saisprezece persoane din grupul din care faceau parte si romanii au fost preluate de catre Centrul de Combatere a Traficului cu Fiinte Umane si Crucea Rosie. Vitalie Cacicovshi, un moldovean cu cetatenie romana, de 38 de ani, a fost arestat pentru o serie de taxe pe care le-a incasat ca plasator de muncitori. El a fost pus sub acuzare pentru infractiuni in materie de azil si la Legea de Imigrare. Pentru anihilarea retelei sale, politistii au cooperat cu Agentia de Combatere a Crimei Organizate si Politia de Frontiera britanica. Doar doi dintre cei peste 20 de romani tinuti in sclavie au depus plangere.

Pentru a face fata numeroaselor cazuri de trafic de fiinte umane din ultima perioada, autoritatile britanice au pus la punct o noua strategie de combatere a acestui fenomen.

La furat cu geanta captusita cu folii metalice

Surse din cadrul MAI au declarat pentru Jurnalul National ca de cele mai multe ori romanii care ajung in conditii de sclavie in Marea Britanie sunt racolati de conationali. Ei sunt fortati sa lucreze in conditii inumane, iar uneori chiar integrati in retele de hoti. De regula ei sunt pusi sa fure din magazine, fiind dotati cu genti captusite pe interior cu folii metalice, pentru ca marfa sustrasa sa nu fie detectata la iesirea din magazine.

×