x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tarifele pentru serviciile de apă ar putea crește în urma implementării Directivei Ape Uzate

Tarifele pentru serviciile de apă ar putea crește în urma implementării Directivei Ape Uzate

29 Oct 2013   •   17:52
Tarifele pentru serviciile de apă ar putea crește în urma implementării Directivei Ape Uzate

Tarifele pentru serviciile de apă ar putea crește în urma implementării Directivei Ape Uzate, iar la nivelul fiecărei aglomerări umane vor fi realizate în perioada următoare analize de suportabilitate, astfel încât creșterea acestor tarife să fie accesibilă pentru consumatorul final, a declarat Cristian Rusu, expert în analiză economică în cadrul Administrației Naționale "Apele Române", la cea de-a patra întâlnire a Comitetului Director pentru proiectul "Promovarea Plăților pentru Serviciile de Mediu și a schemelor de finanțare durabilă a acestora în Bazinul Dunării", organizată de WWF-România, informează agerpres.ro.

"Implementarea Directivelor Europene — respectiv cu preponderență a Directivei Ape Uzate — precum și respectarea principiului recuperării costurilor conform Directivei Cadru Apă, vor implica creșterea calității serviciilor de apă, canalizare și epurare și — implicit — necesitatea recuperării acestor costuri prin aplicarea unor tarife și prețuri adecvate pentru serviciile de apă. Analizele de suportabilitate din partea consumatorilor finali a tarifelor serviciilor de apă vor fi realizate la nivelul fiecărei aglomerări umane, astfel încât creșterea acestor tarife să fie acceptabilă", a afirmat Cristian Rusu.

Potrivit organizatorilor, pe lângă mecanismele de recuperare a costurilor de investiții (de pildă prin taxe) în servicii publice — în cazul de față în sistemul de canalizare și epurare a apelor uzate — la nivel european este recunoscută nevoia de a integra costurile pentru utilizarea capitalului natural în indicatorii de dezvoltare a unei țări și/sau în tranzacțiile de piață.

Ca urmare, pe lângă sistemul de taxe publice, există și abordarea inovatoare oferită de instrumentul numit plăți pentru servicii de mediu (PES), ce poate rezolva contradicția aparentă între nevoile de conservare a naturii/protecția mediului și cele de dezvoltare. Schemele dezvoltate de WWF în cadrul proiectului 'Promovarea Plăților pentru Serviciile de Mediu și a schemelor de finanțare durabilă a acestora în Bazinul Dunării' arată exact cum funcționează acest instrument și ce beneficii poate genera, atât pentru mediu, cât și pentru comunități.

"Agricultura, silvicultura, pescuitul și chiar turismul pot diminua fluxul unor servicii de mediu de tip suport, furnizare, reglare sau culturale. Prin activitățile noastre excesive, avem un impact asupra calității aerului, proceselor de purificare a apei, controlului inundațiilor și climatului Pământului. Demonstrând modul în care schemele PES pot funcționa în realitate, WWF a acumulat o experiență valoroasă pentru bazinul fluviului Dunărea, în special în România și Bulgaria, dar și în alte părți. De exemplu, studii de fezabilitate realizate în Bulgaria arată că aproximativ 800.000 de tone pe an de deșeuri agricole pot fi folosite pentru a acoperi cererile de energie, dacă sunt transformate în peleți și brichete pentru încălzire", a declarat Maya Todorova, manager de proiect.

În cadrul întâlnirii, au fost oferite informații cu privire la modul în care s-a dezvoltat proiectul în Maramureș, pe partea de ecoturism, dar și despre faptul că s-au făcut pași importanți pentru ca această zonă de proiect să fie desemnată oficial destinație de ecoturism. Astfel, zona va putea fi încadrată în viitoarea rețea națională de destinații de ecoturism pe care Autoritatea Națională pentru Turism dorește să o construiască. 

×
Subiecte în articol: tarife apa canalizare romania