x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxa de primă inmatriculare, condamnata

Taxa de primă inmatriculare, condamnata

de Andrei Ando    |    11 Dec 2007   •   00:00
Taxa de primă inmatriculare, condamnata
Sursa foto: SCOTT OLSON/

Tribunalul Arad a considerat discriminatorie taxa de primă inmatriculare şi a dat astfel căştig de cauză unui cetăţean care a acţionat statul romăn in judecată.


Tribunalul Arad a considerat discriminatorie taxa de primă inmatriculare şi a dat căştig de cauză unui cetăţean care s-a judecat cu statul. Decizia instanţei arădene, care creează astfel un precednt fericit, a fost dată in premieră naţională, in procesul dintre un arădean şi Direcţia Finanţelor Publice Arad.


PROCESUL. In vara anului 2007, arădeanul Ilie Iluna a dat in judecată Direcţia Finanţelor Publice Arad, intrucăt pentru a-şi inscrie in circulaţie o maşină cumpărată din Austria contra sumei de 9.700 de euro a fost nevoit să mai plătească alţi 2.000 de euro, taxă de primă inmatriculare. Nemulţumit, omul a decis impreună cu un prieten avocat să conteste taxa in instanţă. După un proces care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni, bărbatul a căştigat. Total surprins, căştigătorul procesului, care are dreptul să-şi recupereze banii, a declarat că nici nu i-a venit să creadă şi că după decizia instanţei a primit telefoane din toată ţara, oamenii felicităndu-l pentru curaj.

Motivaţia Tribunalului arădean este clară: "Un regim juridic fiscal discriminatoriu pentru autovehiculele aduse in Romănia din Comunitatea Europeană in scopul reinmatriculării lor in Romănia, in situaţia in care acestea au fost deja inmatriculate in ţara de provenienţă". Administraţia fiscală va face recurs la Curtea de Apel Timişoara. Practic, finanţiştii se ghidează după Codul Fiscal, care le permite incasarea acestei taxe, in timp ce instanţele judecă după legislaţia europeană.

×
Subiecte în articol: observator