x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxă pe autostrăzi de anul viitor

Taxă pe autostrăzi de anul viitor

de Florina Zainescu    |    07 Sep 2007   •   00:00
Taxă pe autostrăzi de anul viitor
Sursa foto: ALEX MICSIK/

Romănia are doar 247,7 kilometri de autostradă. Insă, de anul viitor, pentru folosirea celor 96 de kilometri ai Autostrăzii Bucureşti-Piteşti (A1) şi cei 151,7 de kilometri din A2, Bucureşti-Constanţa, vom plăti taxă.

"Taxarea ar putea fi făcută din 50 in 50 de kilometri, urmănd să fie instalate aparate de taxat la fiecare nod rutier. In prezent, compania britanică Atkins realizează o evaluare a traficului şi a resurselor necesare intreţinerii autostrăzii A2, care va fi gata la sfărşitul anului acesta. In funcţie de aceasta va fi stabilit cuantumul taxei", a declarat ieri Dorin Debucean, director general adjunct Proiecte din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Ulterior va fi analizată şi situaţia autostrăzii Bucureşti-Piteşti. Cel mai probabil, taxarea autostrăzilor va fi concesionată unor firme private.


PROMISIUNI. Pe tronsonul Drajna - Feteşti se vor deschide, in sfărşit, spaţiile de servicii - adică vom avea acces in parcări şi la toalete. Din păcate, minunea se va intămpla la sfărşitul acestui an. "Problema cu aceste spaţii este că ne lipseşte alimentarea cu energie electrică. Am semnat contractele cu furnizorul şi pănă la sfărşitul anului vor fi funcţionale. Ca şi sistemul de monitorizare a traficului", a declarat Cristian Duica, director general adjunct Intreţinere şi Administrare CNADNR. Iar dacă avem noroc, de anul viitor, pe Autostrada Soarelui vor apărea şi benzinările.


NEREALIZĂRI. In ultimele luni n-am reuşit să mai terminăm nici măcar un kilometru de autostradă. Pentru tronsonul Cernavodă - Constanţa din A2 se reface studiul de fezabilitate, din Autostrada Braşov - Borş sunt vreo doi kilometri care vor "primi" primul strat de asfalt luna aceasta, pe Bucureşti - Braşov se cam stă, că-s probleme cu exproprierile şi obţinerea autorizaţiilor de construcţie, totuşi primii 6-7 kilometri ar putea fi gata, pănă la stadiul turnării asfaltului, pănă la sfărşitul lui 2007, a spus Mihai Grecu (foto), directorul general al CNADNR.

×
Subiecte în articol: observator