Locuitorii sectorului 2 vor plăti o taxă pe habitat în valoare de 159 lei/persoană/an, cu destinaţie specială de salubrizare, a decis luni, în şedinţă, Consiliul Local al Sectorului 2.
"Astfel, începând cu data de 01.03.2019 în sectorul 2 se instituie taxa de habitat cu destinaţia specială de salubrizare în cuantum de 159 lei/persoană/an, pentru persoanele fizice, aferentă serviciilor de salubrizare. Pentru anul 2019 se aprobă subvenţionarea din bugetul local al Primăriei Sectorului 2 a sumei de 38,3 lei/persoană/an, pentru stimularea gestionării deşeurilor menajere reciclabile, astfel încât valoarea taxei lunare achitată de fiecare utilizator persoană fizică va fi egală cu nivelul tarifului achitat direct operatorului de salubrizare, pentru luna februarie 2019, luna anterioară instituirii taxei. De asemenea, s-a aprobat Regulamentul privind instituirea, determinarea cuantumului, încasarea şi administrarea taxei de habitat cu destinaţia specială de salubrizare pe raza Sectorului 2, pentru persoanele fizice", a anunţat un comunicat al Primăriei sectorului 2, transmis AGERPRES.
Prin adoptarea acestei taxe, Primăria Sectorului 2 susţine că intervine pentru prima dată în acest proces de colectare a gunoiului, va subvenţiona această taxă, iar locuitorii sectorului 2 nu vor plăti niciun leu în plus de la data instituirii taxei (1 martie 2019) şi până la sfârşitul anului în curs.
"La nivelul sectorului 2 au fost identificate aproximativ 100.000 de persoane care nu au contract cu firma de salubrizare sau au contract, dar nu îl plătesc. Până la instituirea acestei taxe, Primăria nu avea nicio posibilitate legală să intervină, deoarece contractele erau încheiate între două entităţi private", a precizat comunicatul citat.
Taxa de habitat cu destinaţie specială de salubrizare se va plăti la Direcţia Venituri Buget Local Sector 2, conform declaraţiei pe propria răspundere pe care o vor da toţi cetăţenii, pentru a stabili numărul real de beneficiari ai serviciului de ridicare a gunoiului menajer.
Contribuabilii care locuiesc în ansambluri de locuinţe pot depune Declaraţia de impunere şi Declaraţia rectificativă şi la Asociaţia de proprietari de care aparţin, cu acordul reprezentanţilor asociaţiei. Aceştia vor putea solicita Primăriei Sector 2, în maximum 3 zile de la colectare, preluarea formularelor de către reprezentanţii DVBL Sector 2.
Declaraţia de impunere, dată pe propria răspundere, privind numărul persoanelor care locuiesc la adresa declarată, se depune în maximum 60 de zile de la data adoptării Hotărârii de Consiliu, respectiv până la data de 23 aprilie 2019.
Până cel târziu la data de 30.09.2019 Primăria Sectorului 2 va elabora Regulamentul privind determinarea cuantumului taxei pe care o vor plăti persoanele fizice începând cu data de 01.01.2020. În baza acestui document se va stabili modalitatea de acordare a subvenţiei în cazul colectării selective a deşeurilor în procent de minim 25%, astfel încât nivelul subvenţiei să poată acoperi integral nivelul taxei.
AGERPRES