Şedinţa Consiliului General de ieri n-a făcut excepţie de la regulă. Replicile dure, mesajele populiste au fost prezente pe buzele aleşilor locali. Practic, şedinţa trebuia să dureze puţin, având în vedere că pe ordinea de zi erau doar două proiecte: rezonarea fiscală a Capitalei şi taxele şi impozitele bucureştenilor.
Pentru că este o săptămână a protestelor şi a nemulţumirilor, consilierii PDL au speculat momentul şi n-au aprobat reîncadrarea fiscală a unor zone din Bucureşti, fapt care ducea automat la o creştere a taxelor şi impozitelor între 7% şi 10%.
Deocamdată, nimeni nu trebuie să scoată un ban în plus pentru plata dărilor către stat pentru 2011, dar aceasta este doar o situaţie de moment, în funcţie de ce surprize mai pregăteşte Guvernul Boc.
Probabil că acest lucru este aşteptat şi de aleşii pedelişti. La proiectul privind taxele şi impozitele au mai fost introduse două dări noi către stat, respectiv cea pentru utilizarea temporară a locurilor publice cu reţele de comunicaţii electronice (0,05 lei/ml/zi) şi cea de utilizare a domeniului public cu echipamente cu diferite destinaţii şi construcţii tehnice (1,5 lei/mp/zi). Aici, discuţiile au fost lungi şi penibile, cei de la PDL refuzând să aprobe ca operatorii care folosesc domeniul public să plătească o taxă absolut normală.
Până acum nici un leu n-a ajuns la bugetul local. "Ne jucăm cu taxele bucureştenilor. De doi ani facem notificări peste notificări. Prea mulţi s-au învăţat să calce în picioare domeniul public", a spus primarul general, Sorin Oprescu, în şedinţa de Consiliu.
Proiectul a fost însă respins. Dacă acest lucru ar fi fost aprobat, 90 milioane de euro intrau în bugetul Capitalei din colectarea taxelor.