x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taximetriştii independenţi au protestat în Piaţa Victoriei

Taximetriştii independenţi au protestat în Piaţa Victoriei

24 Noi 2010   •   09:52
Taximetriştii independenţi au protestat în Piaţa Victoriei
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National
Sute de taximetriştii independenţi au protestat astăzi, în Piaţa Victoriei. Aceştia cer anularea plăţii retroactive pe ultimii cinci ani a asigurărilor de sănătate de către persoanele fizice autorizate.

Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile familiale care desfăşoară activitate de taximetrie propun scutirea de taxe de primă înmatriculare şi a TVA la achiziţionarea autoturismului, pentru stimularea investiţiilor.

Protestatarii prezenţi în Piaţa Victoriei au cerut şi elaborarea de urgenţă a unei Legi unice a transporturilor.

Taximetriştii PFA vor modificarea art 15. alin 6 din legea 38/2003, privind transportul în regim de taxi, astfel încât dispecerizarea taxiurilor să devină opţională pentru toate taxiurile şi nu obligatorie, cum prevede legea în momentul de faţă, iar reautorizrea dispeceratelor să se facă pe alte principii decât cele actuale, bazate pe investiţii (service, spălătorii etc).

În domeniul legislativ, lucrătorii independenţi din taximetrie solicită modificarea art 11 din legea 265/2007, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/ 2003 privind transportul în regim de taxi, care prevede că timpul efectiv lucrat este intervalul de timp cuprins între momentul începerii primei curse şi momentul finalizării ultimei curse, utilizat de un taximetrist, după cum rezultă din raportul de închidere zilnic furnizat de aparatul de taxat, interval în care nu vor fi considerate timp efectiv de lucru pauzele mai mari de 15 minute între două curse consecutive, pauze în care autovehiculul taxi a staţionat, să fie înlocuit cu aprecierea că timpul efetiv lucrat este cel cuprins între începerea primei curse şi finalizarea ultimei curse, cu respectarea celor 48 de ore lucrătoare săptămânal.

Deoarece există o multitudine de tarife pe piaţă, taximetriştii independenţi propun înfiinţarea prin lege a unui tarif minimal sustenabil şi a unui tarif extraurban. Astfel, în opinia lor, se elimină concurenţa neloială practicată în acest moment de când RATB, care merge cu un tarif mai mic, ştiut fiind faptul că RATB-ul este transport public local subvenţionat. Ei propun ca tariful minim de pornire să fie echivalentul a trei km parcurşi, aparatul începând să taxeze după cei trei km parcurşi. Acest lucru ar conduce şi la eliminarea refuzului de către taximetrişti a curselor mai scurte.

Taximetriştii bucureşteni au protestat, astăzi, timp de două ore, între 12:00 şi 14:00, în Piaţa Victoriei.

×