x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TE IUBIM ANDREAS! / Solidaritate cu tânărul grec ucis de poliţie

TE IUBIM ANDREAS! / Solidaritate cu tânărul grec ucis de poliţie

11 Dec 2008   •   00:00
TE IUBIM ANDREAS! / Solidaritate cu tânărul grec ucis de poliţie

Din 6 decembrie 2008, Grecia se confruntă cu un conflict (stradal), între populaţia civilă şi forţele de ordine, evenimentele având loc în urma uciderii unui tânar de 15 ani, Andreas Grigoropoulos, de către poliţie.



Această crima a fost un pretext pentru revoltele sindicatelor care au intrat in greva generala pe data de 10 decembrie 2008. Uciderea lui Andreas a provocat proteste masive în Atena şi alte oraşe importante ale Greciei, dar şi în afara graniţelor tarii. In Londra si Berlin, spre exemplu, ambasadele Greciei au fost ocupate temporar de protestatari.

Alte acţiuni s-au petrecut în Barcelona, la Madrid, Copenhaga şi Roma. Joi la prânz, o acţiune de solidaritate, sau mai bine zis de comemorare a tânarului ucis, a avut loc şi în Bucureşti, în faţa Consulatului Greciei din B-dul Ferninand, nr. 4-6.

Un grup de aproximativ 30 de persoane s-a adunat pe trotuarul din fata Consulatului, desfăşurând o acţiune de câteva minute. O parte dintre tineri s-au asezat cu spatele pe asfalt, în timp ce alţii le trasau contururile corpului cu cretă, iar ceilalţi aprindeau lumânări şi puneau flori peste urmele corpurilor desenate.

Contururile au fost apoi umplute cu mesaje de genul "aveti mâinile mânjite cu sânge” sau "ucis de poliţie”, în ideea că oricare dintre noi poate deveni victima unor astfel de abuzuri. În dreptul intrării în Consulat , activiştii au vrut să lase un panou pe care erau lipite fotografii ale tânarului ucis, alături de mesaje în greacă şi in română,  "Andreas Grigoropoulos, 15 ani, împuşcat în inimă de poliţie”; "Se agapeme” (Te iubim) sau deja ‘clasica’ zicală ACAB (All Cops Are Bastards).

Atunci forţele de ordine au încercat să disperseze grupul, reţinând patru persoane, printre care şi un fotoreporter de la  Mediafax, a cărui legitimaţie de presă a fost confiscată temporar. Persoanele reţinute au fost lăsate să plece după aproximativ o oră, fără consecinţe ulterioare. La puţin timp o femeie de serviciu a început să şteargă urmele de pe trotuar şi să strângă florile şi lumânările. Acţiunea de solidaritate va continua duminică, 14 decembrie,  "La birou”, în str. Teiul Doamnei nr. 26, cu proiecţii de filme documentare şi discuţii despre abuzurile poliţiei. (GDS/PS – Guerilla de serviciu/Pe şcoală)

×
Subiecte în articol: observator