x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tehnică militară și uniforme de epocă la Muzeul Militar Național (GALERIE FOTO)

Tehnică militară și uniforme de epocă la Muzeul Militar Național (GALERIE FOTO)

10 Mai 2015   •   08:19
Tehnică militară și uniforme de epocă la Muzeul Militar Național (GALERIE FOTO)

Muzeul Militar Naţional ''Regele Ferdinand I'' are pe 9 şi 10 mai porţile deschise publicului dornic să ia parte la instrucţii, demonstraţii pirotehnice de artilerie de epocă, transmisiuni militare în campanie şi multe alte surprize, cu ocazia celei de-a XV-a ediţii a evenimentului 'Zilele Muzeului Militar Naţional'.

Echipaţi în uniforme şi costume de la începutul secolului al XIX-lea, membrii Asociaţiei ''6 Dorobanţi'' au realizat un bivuac cu aspectele militare şi viaţa cotidiană din epoca napoleoniană.

Demonstraţiile de instrucţie de front şi tactice, conform regulamentelor militare româneşti şi germane din perioada ultimei conflagraţii mondiale, au fost făcute de membrii Asociaţiei 'Tradiţia Militară' şi ai Asociaţiei ''Deutsches Freikorps'', în ţinute specifice ambelor tabere. Detaşamentul armatei austro-ungare, cu o componentă majoritar românească, din Primul Război Mondial va fi reconstituit de ''IR-33, Cetatea Aradului''.

Un alt moment de atracţie pentru pasionaţii de istorie a fost demonstraţia cu efecte pirotehnice de artilerie de epocă. În cadrul acestui moment, ''Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme'' a prezentat şi o motocicletă a armatei sovietice din perioada 1941 - 1945.

De asemenea, vizitatorii au asistat la funcţionarea unui punct de transmisiuni militare în campanie prezentat la standul organizat de Muzeul Transmisiunilor, filială a Muzeului Militar Naţional ''Regele Ferdinand I''.

Nu au lipsit nici reconstituirile de dueluri, mânuirile de armament alb şi tir cu arcul tradiţional prezentate de membrii Asociaţiei ''Societas Militae Getae'', care vor fi echipaţi în costume medievale din secolul al XV-lea.

Micii vizitatori au fost captivaţi de jocurile şi demonstraţiile cercetăşeşti reconstituite de ''Organizaţia Naţională a Cercetaşilor din România'', de ''Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali din România, ACT-RO'', precum şi de Asociaţia ''Fraţii Dimăncescu''.



Nici secţiunea de fotografii şi filme documentare nu este mai prejos, întrucât au putut fi vizionate materiale cu tematică istorico-militară la cinematograful de campanie amenajat special pentru această ocazie. Iar redacţia online ''Redescoperă istoria'' a prezentat publicului o selecţie de publicaţii şi fotografii din perioada Primului Război Mondial.


În plus, fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare a încântat auditoriul prin concerte de muzică militară şi de epocă. Din viaţa de ostaş nu putea lipsi ''hrana de război'', fasolea cu cârnaţi. Pregătită la bucătăria de campanie, vizitatorii au putut să guste această mâncare tradiţională.

Evenimentul din acest an are tema "Ostaşul - Istorie, Tradiţie, Spirit de corp" şi reuneşte participarea altor muzee cu specific militar, precum Muzeul Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei, Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Muzeul Poliţiei Târgovişte, care vor prezenta aspecte din activităţile lor.

În ambele zile vor avea loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Inf. şi la Monumentul dedicat generalului I. Em. Florescu.  

×
Subiecte în articol: Muzeul Militar Național