Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, o consideră pe Elena Udrea vinovată pentru dezastrul economic în care se află domeniul schiabil Transalpina Ski Resort din zona Vidra – Voineasa. Autorităţile judeţene susţin că fostul ministru al Turismului nu a asigurat finanţarea pentru finalizarea lucrării. Motiv pentru care domeniul schiabil de la Vidra – Voineasa a fost pus sub sechestru în urma unei hotărâri judecătoreşti, iar toate veniturile rezultate din exploatarea pârtiei ajung la firma Acomin Deva.
“Necazurile noastre tocmai de la Elena Udrea au plecat, din clipa când ne-a scos proiectul amenajării turistice montane de pe structura programului susţinut cu fonduri europene şi l-a introdus pe investiţii guvernamentale. Dacă ne lăsa să mergem mai departe pe finanţare europeană, astăzi nu am mai fi fost în situaţia dramatică în care ne-a lăsat doamna Elena Udrea. La plecarea ei din fruntea MDRT, lucrările la investiţia din Munţii Lotrului erau executate în proporţie de 92%. De ce nu le-a plătit atunci şi ne-a lăsat beleaua datoriilor pe cap?”, susţine nervos Ion Cîlea
“Schi în România” a reprezentat unul dintre cele mai scumpe programe în care Guvernul Boc a alocat peste 250 de milioane de euro, banii fiind gestionaţi de Elena Udrea, în calitate de ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Din această afacere a câştigat toată lumea, mai ales că valoarea proiectelor creştea de la o zi la alta. Totul a început în data de 8 aprilie 2009, când Emil Boc a emis Hotărârea de Guvern 426, prin care s-a decis ca Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, să primească suma de 226.964.000 RON pentru finanţarea parţială a 46 de proiecte catalogate drept investiţii în turism pe anul 2009. Între timp, au fost emise o serie de acte normative prin care s-au modificat sumele alocate iniţial, în funcţie de afinităţi şi interese.
Proiectul schiabil Transalpina Ski Resort este o investiţie guvernamentală pentru care fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a fost de acord să-l finanţeze cu suma de 35 de milioane de euro. Acesta a început în anul 2011 şi a fost sistat în 2013 din lipsă de finanţare, după ce s-au executat 92% din valoarea lucrărilor. Licitaţia pentru construcţia domeniului schiabil a fost câştigată de firma Acomin SA Deva, una dintre societăţile abonate la câştigarea contractelor pe bani publici. Acum, societatea Acomin Deva mai are de recuperat de la stat aproximativ opt milioane de euro. Dar, până la recuperarea banilor, Acomin a obţinut o hotărâre judecătoarească prin care toate veniturile rezultate din exploatarea pârtiei îi revin companiei până la stingerea datoriei.
Acomin SA este una dintre firmele care au câştigat cele mai multe lucrări de dezvoltare a domeniilor schiabile din România. Pe rând, a beneficiat de contracte de la primările Vulcan, Azuga, Sinaia, Câmpulung Moldovenesc, Râşnov şi Petroşani. Această societate a câştigat în asociere cu alte firme mai multe contracte a căror valoare depăşeşte suma de 500 de milioane de lei. Acomin SA face parte din grupul Quasar, controlat de hunedoreanul Horia Daniel Faur împreună cu Eugen Hoancea. În portofoliul grupului sunt cuprinse mai multe societăţi cu activităţi de închiriere a spaţiilor comerciale, cum ar fi Jiul Shopping Center, Ulpia, Nera Shopping Center, Primavera Turism, Discount, Comfruct, dar şi Quasar Industries, Tino Beton, Primavera Residence. Ultima se ocupă cu dezvoltarea proiectelor imobiliare. Eugen Hoancea a declarat că nici o firmă din grupul Quasar nu are legătură cu PDL. “Mai mult, avem deficite de multe milioane de lei.”
Anchete paralele
Jurnalul Naţional a publicat o serie de anchete despre modul în care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a irosit peste 250 de milioane de euro în mandatul de ministru al Elenei Udrea. În urmă cu câteva luni, rezultatele anchetei au fost confirmate de corpul de Control al Guvernului. Banii plecau pe filiera Guvernul României – condus de Emil Boc, Ministerul Dezvoltării – condus de Elena Udrea, administraţiile locale – conduse de primari ai PDL, iar de aici la la firmele aflate în graţiile partidului de guvernământ. Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au verificat doar nouă proiecte pentru care s-au cheltuit aproape 40 de milioane de euro. Mai mult, edilii s-au apucat de proiecte fără a clarifica anterior situaţia juridică a terenurilor, pădurile defrişate nu au fost scoase din fondul forestier, au fost cumpărate echipamente care nu se regăsesc în teren, atribuirea ilegală de către autorităţile publice locale a contractelor pentru executarea lucrărilor, fals în declaraţii.
Telegondola lui Flutur
Pe 10 ianuarie 2012, Jurnalul Naţional a scris despre telegondola care urma să fie construită în localitatea Câmpulung Moldovenesc, din Suceava, judeţ aflat sub comanda lui Gheorghe Flutur. Autorităţile din Câmpulung Moldovenesc şi-au dorit să transforme oraşul într-o staţiune pentru schiori. Proiectul iniţial a fost evaluat şi aprobat la suma de 51 de milioane de lei. Contractul a fost adjudecat de un grup de firme apropiate Partidului Democrat Liberal, format din liderul de asociaţie Instcomp SA şi partenerii Acomin SA, Leitner AG/SPA, Drumuri şi Poduri SA – Botoşani, Proiect Bucovina SA şi Transcablu SRL. Ulterior, primarul Gabriel Şerban a solicitat refacerea proiectului, deoarece pârtiile de schi nu puteau fi omologate la standarde internaţionale. Pentru noul proiect, autorităţile sucevene au solicitat de la ministerul condus de Elena Udrea nu mai puţin de 125 de milioane de lei. În anul 2009 a fost achiziţionată aparatura pentru telegondolă, care a zăcut abandonată într-o parcare de tiruri, al cărei proprietar este Nicolai Giosan, consilier local din partea PDL.