x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teleorman: Pesta porcină confirmată în alte trei localităţi din judeţ; aproape 1.600 de porci uciși

Teleorman: Pesta porcină confirmată în alte trei localităţi din judeţ; aproape 1.600 de porci uciși

09 Iul 2019   •   19:15
Teleorman: Pesta porcină confirmată în alte trei localităţi din judeţ; aproape 1.600 de porci uciși

Un număr de 15 cazuri noi de pestă porcină africană au fost confirmate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti în trei localităţi din judeţul Teleorman - Năvodari, Fântânele şi Seaca.

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată de IDSA Bucureşti în probele prelevate din 15 exploataţii non-profesionale, opt din localitatea Năvodari, trei din comuna Fântânele şi alte patru din comuna Seaca, a informat, marţi, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman.

Potrivit sursei citate, în urma confirmării diagnosticului, s-a dispus măsura uciderii preventive a tuturor suinelor din exploataţiile respective. Acţiunea a demarat marţi, 9 iulie, în gospodăriile din Năvodari şi Fântânele, iar miercuri, 10 iulie, vor fi ucişi şi porcii bolnavi din comuna Seaca.

Până la această dată, din cauza pestei porcine, în judeţul Teleorman au fost ucişi 1.584 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei, a precizat directorul DSVSA, Iulian Ianculescu.

În urma eliminării şi neutralizării animalelor din exploataţiile afectate, proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de lege, a adăugat directorul DSVSA.

Cele trei localităţi în care au fost confirmate cazurile noi de pestă porcină sunt situate în proximitatea a două fonduri de vânătoare din Lunca Dunării, în care evoleuază focare de PPA la porci mistreţi.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autorităţilor locale, proprietarii animalelor afectate de PPA urmând a fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de lege.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: teleorman pesta porcina