Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a discutat, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre elementele componente care duc la obținerea unei temperaturi ideale.
"Nu există așa ceva"
”Din păcate, nu există așa ceva. Fiecare apartament are o anumită caracteristică termo-tehnică, fiecare om are o anumită abordare, din punct de vedere al percepției, în ceea ce privește temperatura resimțită. Există un comportament care s-a creat în timp, există o umiditate care modifică foarte mult percepția, există temperatura pereților care, în funcție de radiația pe care o lansează, îți modifică percepția.
Nu există o astfel de temperatură ideală. Ea este o sumă de mai mulți factori, care practic putem să spunem că depind aproape de la om la om și de la apartament la apartament. Ceea ce este important este să avem acea temperatură care ne satisface din punct de vedere al simțurilor termice, dar în același timp să avem și un apartament sau o casă în care pierderile să fie cât mai mici. Și, în funcție de aceste considerente, ne putem construi o temperatură care ni se potrivește cel mai bine”, a explicat Dumitru Chisăliță.
Potrivit legislației, Standardul SR 190-2: 1997, în cazul instalațiilor de încălzire, temperaturile interioare convenționale decalcul pentru locuințe prevede ca în camerele de locuit și holuri să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, 18 grade Celsius în vestibuluri, 22 de grade Celsius în băi și dușuri, respectiv, 18 grade Celsius în bucătării.
Unii specialiști recomandă ca, în dormitor, temperatura să fie mai scăzută cu 2 grade Celsius față de camera de zi.
Ordinul 119/2014 privind normele de sănătate publică, Art. 17, alin. 7 prevede media minimă de 20 grade Celsius, temperatura standard minimă de confort la nivel internațional.