x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tensiuni în Valea Jiului. Sindicaliştii de la CE Hunedoara se pregătesc de grevă

Tensiuni în Valea Jiului. Sindicaliştii de la CE Hunedoara se pregătesc de grevă

de Adrian Stoica    |    11 Ian 2016   •   09:06
Tensiuni în Valea Jiului. Sindicaliştii de la CE Hunedoara se pregătesc de grevă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Conducerea sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara începe astăzi să strângă semnături pentru declanşarea grevei generale. Tot azi sunt aşteptaţi în Vale reprezentanţii casei de insolvenţă GMC SPRL Craiova şi Corpul de Control al Ministerului Energiei.

Declanşarea grevei generale este ultima formă de protest pentru sindicaliştii de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) care consideră că decizia instanţei de a desemna casa de insolvenţă GMC SPRL Craiova ca administrator special va împinge complexul direct în faliment. Potrivit lui Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, casa de insolvenţă nu are experienţa necesară pentru administrarea unei companii de dimensiunea CEH, fiind înfiinţată abia anul trecut. Numirea acesteia de către judecătorul sindic a luat prin surprindere şi conducerea complexului energetic şi nu este exclus ca CEH să conteste în instanţă desemnare GMC SPRL în următoarele zile. Lucrurilor vor începe să se lămurească astăzi când este programată o primă întâlnire a reprezentanţilor CEH cu cei ai casei de insolvenţă, aceştia având sarcina de a prezenta un program de redresare. Complexul energetic are datorii de peste 1,2 miliarde de lei.

Bonusurile, ţinute la secret
Deşi complexul se află la un pas de faliment, şefii nu au ezitat să-şi împartă bonusuri consistente chiar cu câteva zile înainte de declanşarea insolvenţei. Valoarea acestora variază între 9.000 şi 20.000 de lei. Cum informaţiile au ajuns repede la urechile ministrului Energiei, acesta a decis să vadă cum stau lucrurile, drept care astăzi Corpul de Control al ministrului se va afla la sediul CE Hunedoara din Petroşani pentru a verifica aceste informaţii.

„Ştiam de aceste indemnizaţii, dar nu am ştiut niciodată valoarea lor pentru că atunci când s-au stabilit ni s-a refuzat prezenţa în sală, motivându-se că nu este treaba noastră”, ne-a declarat Petre Nica.

CE Hunedoara asigură în prezent 5% din producţia de energie electrică a României, iar dispariţia sa ar putea scurtcircuita sistemul energetic

Intrarea în insolvență a CEH este consecinţa unei politici de căpuşare şi de implementare a unor contracte comerciale proaste, lucru recunoscut şi de actualul ministru al Energiei, Victor Grigorescu.
 

×