x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teodor Baconschi: Mass-media exagerează, cultivând un ton de apocalipsă, de sfârşit de lume

Teodor Baconschi: Mass-media exagerează, cultivând un ton de apocalipsă, de sfârşit de lume

08 Oct 2010   •   00:00
Teodor Baconschi: Mass-media exagerează, cultivând un ton de apocalipsă, de sfârşit de lume

Percepţia asupra României este proastă, dintr-un masochism partizan mediatic şi intern, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu prilejul unei conferinţe organizate, astăzi, la sediul MAE.



"Percepţia asupra României este proastă dintr-un masochism partizan mediatic şi intern. Nu facem decât să adâncim această percepţie proastă. Hoţul şi cerşetorul român într-o societate năucă, prinsă undeva între balcanism şi fostul spaţiu sovietic, nu am reuşit încă să fabricăm în discursul public şi să interiorizăm valorile care ne-ar putea redresa conştiinţa de sine, legătura creativă cu o tradiţie bineînţeleasă, mă refer la marea tradiţie intelectuală din cultura română", a declarat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat, în context, că mai există şi anumite clauze de monitorizare, cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare asupra justiţiei, care, spune ministrul, agravează 'sentimentul nostru de singurătate'.

"Este adevărat că aşa suntem, deşi mass-media exagerează de obicei cultivând un ton de apocalipsă, de sfârşit de lume, trebuie să admitem că multe elemente din această percepţie generică asupra României sunt reale. Dar trebuie să tragem cumva linie şi să ne uitam spre 2020. 2020 este o etapă a consolidării Uniunii, fixată prin Tratatul de la Lisabona", a mai spus Baconschi.

În contextul în care în 2019 România va exercita, pentru prima dată, preşedinţia semestrială a UE, Baconschi susţine că anul respectiv trebuie să fie un test care să confirme maturitatea şi evoluţia pozitivă a administraţiei româneşti.

"Sloganul liberal 'Prin noi înşine' este mai actual ca oricând. Este cu totul impropriu să ne aşteptăm ca după ce ne-am dobândit statutul de stat membru să fim ţinuţi de mânuţă în continuare ca un minor cu probleme. Avem faţă de fostul occident, categoria geopolitică depăşită, un permanent complex de inferioritate şi unul de superioritate care ne defineşte provincialismul, ne inhibă acţiunea politică externă şi aruncă în confuzie permanentă proiectul intern", a mai afirmat Baconschi, într-o conferinţă în care a punctat atât elementele slabe, cât şi domeniile 'de excelenţă' ale diplomaţiei române.

×
Subiecte în articol: observator