În plină campanie antiromânească în Marea Britanie, jurnalista Jane Merrick, editor politic la cotidianul britanic "The Independent" apără dreptul românilor şi bulgarilor de a căuta o viaţă mai bună dincolo de graniţele ţărilor lor de origine. Şi o face folosindu-se de de CD-ul "O, ce veste minunata!", recent lansat de soprana Angela Gheorghiu.
"Disperarea politică întunecă faptele emigranţilor. Dacă v-aţi dat seama pe ultima sută de metri că mai aveţi de cumpărat un cadou, atunci vă recomand noul CD lansat de superstarul operei, soprana Angela Gheorghiu, care a înregistrat un album de colinde în limba română, intitulat "O, ce veste minunată", scrie Merrick.
"Nu este doar foarte frumos, dar este şi un excelent exemplu de export românesc de calitate",continuă jurnalista, care recunoaşte faptul că realizările artistice ale sopranei Angela Gheorghiu sunt cea mai bună reclamă pentru România.
"În plus, acest CD ne aminteşte că, de fapt, românii (precum şi vecinii lor, bulgarii) nu sunt o hoardă de 27 de milioane de cerşetori gata să sa ia cu asalt Marea Britanie, ci două popoare cu o moştenire bogată şi care au mult de oferit Angliei", spune Jane Merrick.
Săptămâna trecută, tabloidul britanic "The Sun" trasa "o linie roșie" între Regatul Unit și restul țărilor membre ale UE și publica un sondaj realizat de YouGov conform căruia alegătorii își doresc ca premierul conservator David Cameron să limiteze imigrația. Există însă "un amănunt" surprins în sondajul realizat de YouGov, dar pe care The Sun "a uitat" să-l publice: aproape un sfert dintre britanici sunt de părere că mai mult de jumătate dintre imigranți trăiesc din ajutoare sociale, pe când lucrurile stau complet diferit, indicând un clivaj extrem între percepția publică și realitate, clivaj menținut de campania antiimigrație a unei părți a media britanice. "În realitate, conform statisticilor guvernamentale britanice, doar 5,9% dintre imigranți trăiesc din ajutoare sociale", se mai arată în articolul din The Independent.
"Conservatorii permit denaturarea informațiilor pentru că ei chiar cred că acesta este singurul mod prin care pot menține sub control și la un nivel cât mai scăzut, în sondaje, UKIP (Partidul Independenței Regatului Unit)", care încearcă să câștige procente promovând un mesaj izolaționist, naționalist și eurosceptic.
"Astfel, anunțarea de către Cameron a unor noi politici privind imigrarea în interiorul UE din cursul acestei săptămâni a fost însoțită de o vizită la Southall, pentru a vedea cu proprii ochi condițiile de viață ale unor imigranți ilegali din Marea Britanie. Însă imigranții de acolo erau indieni, nu est-europeni. În plus, luna trecută (Cameron) a fost (într-o vizită) la New Delhi și Calcutta și-i îndemna pe indieni să vină în regat", mai scrie jurnalista Jane Merrick.