x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţiganii din Sibiu vor să intre în Cartea Recordurilor cu "şah hai mas". Preparatul va cântări 3 tone!

Ţiganii din Sibiu vor să intre în Cartea Recordurilor cu "şah hai mas". Preparatul va cântări 3 tone!

01 Mai 2012   •   10:47
Ţiganii din Sibiu vor să intre în Cartea Recordurilor cu "şah hai mas". Preparatul va cântări 3 tone!

Cel mai mare preparat specific tiganesc din lume, "sah hai mas", care va cantari peste trei tone, va fi gatit la Sibiu, in curtea lui Florin Cioaba. Evenimentul va avea loc dupa alegerile locale, ca nu cumva aceasta a doua incercare de a intra in Cartea Recordurilor sa fie confundata cu mita electorala, a declarat astazi fiul regelui, Dorin Cioaba, candidat la presedintia Consiliului Judetean din partea Aliantei Civice Democrate a Rromilor.

Numita de regele Florin Cioaba "sarmale varsate", aceasta mancare traditionala tiganeasca se consuma doar in zilele de sarbatoare.

Nemultumit ca reprezentantii Cartii Recordurilor nu i-ar fi comunicat exact ce cantitate trebuie sa prepare pentru a bate recordul existent, Dorin Cioaba a anuntat ca toata comunitatea roma, si nu numai, este invitata in iunie la trei tone de carne pe varza, preparata dupa o reteta specifica, cu mirodenii aduse din India.

"Noi vom pregati cel mai mare 'sah hai mas' din lume in iunie, dupa campanie, sa nu transformam campania in altceva. Din pacate, cei de la Cartea Recordurilor nu ne-au spus ca altcineva a pregatit deja cantitatea pe care noi am gatit-o prima data, asa ca acum vom face trei tone", a explicat Dorin Cioaba, potrivit Agerpres.

Pentru prima data in istoria romilor din toata lumea, 300 de caldarari stransi pe 26 ianuarie la Sibiu, la curtea fiului regelui Cioaba, Dorin, cu prilejul primului lor congres, s-au ospatat din cel mai mare 'sah hai mas', o mancare specifica etniei, gatita intr-un cazan imens de 1,3 tone facut special pentru acest eveniment de cei mai iscusiti mesteri romi.

Pe strada Graului din Sibiu, intr-un cort unde au trudit o zi intreaga 20 de bucatari, atmosfera a fost incarcata de aburii cazanului in care au mestecat necontenit doi barbati, dar si de emotia tuturor pirandelor care au dat tarcoale, unele cu sorturi, altele cu salbe de aur si telefoane mobile de ultima generatie, ca sa surprinda evenimentul.

Dupa ce au tocat 850 de kilograme de varza si au transat alte 400 de kilograme de carne de porc, in mare parte carne grasa, cu slanina, bucatarii au carat 50 de kilograme de orez pe care l-au pus la fiert in apa fierbinte. 'Sah hai mas' nu ar fi bun daca nu s-ar fi pus si o suta de kilograme de ceapa taiata marunt, peste care s-au presarat sare, boia, piper verde adus special din India, foi de dafin si alte ingrediente care nu au fost dezvaluite.

Cele 4.000 de portii de 'sah hai mas' pregatite in ianuarie la Sibiu l-au costat pe fiul regelui Cioaba 5.000 de euro. Mancarea a fost oferita gratis romilor, precum si oamenilor care nu au casa si stau in adaposturile de noapte din municipiul Sibiu, conform lui Dorin Cioaba.

Tot efortul romilor caldarari a fost filmat si fotografiat cu scopul ca rezultatul sa fie omologat de Cartea Recordurilor. Familia Cioaba nu a adus un judecator de la Cartea Recordurilor, pentru ca acesta a cerut 6.000 de euro, iar omologarea se poate face si pe baza inregistrarilor video si foto, dar si a stirilor din mass-media. Totusi, cei de la Cartea Recordurilor nu au omologat recordul de la Sibiu, considerand ca nu a fost suficient de multa mancare.

×