Avocatul timişean Ioan Lazăr împreună cu cinci aghiotanţi au scăpat basma curată, după ce judecătorul Ioan Gârbuleţ de la Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis să-i achite la pachet. Grupul de la Timiş era acuzat că prin înşelăciune şi cu ajutorul mai multor documente falsificate a revendicat două imobile naţionalizate, pentru care România şi Germania au plătit despăgubiri proprietarilor de drept.
Proprietarii şi chiriaşii a două imobile din Timişoara sunt revoltaţi că vor fi aruncaţi în stradă, după ce avocatul Ioan Lazăr, ajutat de cinci apropiaţi, le-a revendicat locuinţele. Ultima speranţă a oamenilor a fost pusă în justiţia românească. În anul 2006, procurorul Constanţa Cârstea a decis să înceapă urmărirea penală împotriva grupului de la Timiş pentru că: "Prin folosirea unor acte false, ascunderea unor documente şi prezentarea eronată a realităţii, făptuitorii se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune". Dar degeaba. Pentru că, la data de 11 ianuarie, judecătorul Ioan Gârbuleţ de la Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis să-i achite pe cei implicaţi în această afacere dubioasă.
AFACERE ROMĂNEASCĂ
Statul român a naţionalizat în anul 1956 două imobile care îi aparţineau lui Gutekunst Petru. Unul situat în Strada Palanca nr. 1, celălalt în Str. Suceava nr. 12, ambele în Timişoara. Pentru cele două imobile, surorile Kuszmann Gabriela şi Maria Zelina Ganter Procopetz, stabilite în Germania - în calitate de moştenitoare ale lui Gutekunst Petru -, au primit despăgubiri în valoare de 60.000 de mărci din partea Oficiului Despăgubiri din oraşul Freiburg. În anul 1996, cele două surori au angajat un avocat pentru a obţine despăgubiri şi din partea României. Şi au primit. Autorităţile române au decis ca pentru averea confiscată de comunişti să plătească despăgubiri de aproximativ 500 de milioane de lei. După ce au primit banii, avocatul Ioan Lazăr revendică şi el în numele celor două femei aceleaşi imobile, deşi ele susţin că nu l-au mandatat pe avocat să le reprezinte.