x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Timişoara: Înşelăciune şi fals imobiliar, girate de justiţie

Timişoara: Înşelăciune şi fals imobiliar, girate de justiţie

de Petru Zoltan    |    18 Ian 2010   •   00:00

Avocatul timişean Ioan Lazăr împreună cu cinci aghiotanţi au scăpat basma curată, după ce judecătorul Ioan Gârbuleţ de la Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis să-i achite la pachet. Grupul de la Timiş era acuzat că prin înşelăciune şi cu ajutorul mai multor documente falsificate a revendicat două imobile naţionalizate, pentru care România şi Germania au plătit despăgubiri proprietarilor de drept.

Proprietarii şi chiriaşii a două imobile din Timişoara sunt revoltaţi că vor fi aruncaţi în stradă, după ce avocatul Ioan Lazăr, ajutat de cinci apropiaţi, le-a re­ven­dicat locuinţele. Ultima speranţă a oamenilor a fost pusă în justiţia româ­nească. În anul 2006, procurorul Cons­tan­ţa Cârstea a decis să înceapă urmărirea penală împotriva grupului de la Timiş pentru că: "Prin folosirea unor acte false, as­cunderea unor documente şi pre­zen­tarea eronată a realităţii, făptui­to­rii se fac vinovaţi de săvârşirea in­frac­ţiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune". Dar degeaba. Pentru că, la data de 11 ianuarie, judecătorul Ioan Gârbuleţ de la Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis să-i achite pe cei implicaţi în această afacere dubioasă.


AFACERE ROMĂNEASCĂ
Statul român a naţionalizat în anul 1956 două imobile care îi aparţineau lui Gute­kunst Petru. Unul situat în Strada Palanca nr. 1, celălalt în Str. Suceava nr. 12, ambele în Timişoara. Pentru cele două imobile, surorile Kuszmann Gabriela şi Maria Zelina Ganter Procopetz, stabilite în Germania - în calitate de moştenitoare ale lui Gutekunst Petru -, au primit des­pă­gubiri în valoare de 60.000 de mărci din partea Oficiului Despăgubiri din oraşul Freiburg. În anul 1996, cele două su­rori au angajat un avocat pentru a ob­ţine despăgubiri şi din partea Româ­niei. Şi au primit. Autorităţile române au decis ca pentru averea confiscată de comunişti să plătească despăgubiri de aproximativ 500 de milioane de lei. După ce au primit banii, avocatul Ioan Lazăr revendică şi el în numele celor două femei aceleaşi imobile, deşi ele susţin că nu l-au mandatat pe avocat să le reprezinte.

×
Subiecte în articol: observator