Capitala, Braşovul şi Prahova se află pe primele trei locuri în topul zonelor deficitare la toalete. Pe următoarele poziţii sunt plasate zone din Bucovina, Maramureş, Constanţa şi Tulcea, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).
"În plin centrul oraşului, un maidan peste care au pus stăpânire găştile de cartier este locul unde se ştie că se depozitează toate gunoaiele cartierului şi unde avem WC în aer liber, la roata maşinii", descrie ANAT intersecţia dintre bulevardul Carol 1 şi strada Paleologu din centrul Capitalei.
În zona Palatului Parlamentului, singura posibilitate a turistului străin de a merge la toaletă este în incinta clădirii, însă acesta poate aştepta şi o oră la intrare.
Nici pe ruta Bucureşti - Sinaia reprezentanţii ANAT nu au găsit suficiente toalete. "În acest moment sunt disponibile numai toalete în benzinării, foarte aglomerate. Dacă se nimeresc 2-3 autocare odată, acestea devin impracticabile", se arată în studiul ANAT.
În staţiunile turistice Arieşeni, Azuga, Borsec, Praid, Cornu, Comarnic nu există toalete publie, potrivit datelor ANAT, aceaşi lucru fiind valabil şi pe traseele turistice sau staţiunile din judeţul Harghita, spre lacul Sfânta Ana sau Piatra Singuratică. Şi Valea Prahovei şi Valea Teleajenului sunt deficitare la capitolul toalete pentru turişti.
Turiştii au probleme în a găsi o toaletă curată şi în zona mănăstirilor din Bucovina. Mănăstirile Neamţ, Arbore, Pătrăuţi şi Humor fie nu au toaletă, fie nu funcţionează, în timp ce la alte lăcaşe de cult din zonă singura toaletă existentă este cea a mănăstirii, care de multe ori este "infectă şi impracticabilă", potrivt ANAT.
În localitatea Bogdan Vodă şi Săpânţa din Maramureş, toaletele sunt "insalubre şi acoperite cu o scândură găurită".
În zona litoralului, ANAT identifică un alt tip de toaletă publică, cea turcească, necorespunzătoare standardelor internaţionale.
"În Vama Veche este un dezastru. Toaletele sunt ca şi inexistente, câteva restaurante fac cu greu faţă solicitărilor, şi cea mai bună afacere pe durata sezonului estival este vidanjarea", se arată în studiul ANAT.
Potrivit reprezentanţilor ANAT, la punctul de trecere a frontierei la Negru Vodă, toaleta se află pe teritoriu bulgar.
Datele reprezentanţilor agenţiilor de turism din România arată că toaletele lipsesc şi de pe principalele artere rutiere ale ţării. "Pe relaţia Cernavodă-Constanţa există o singură toaletă, în rest există toalete în aer liber- tufişuri, boscheţi şi pădurici, pe o distanţă care se face noaptea în 45 de minute, iar ziua şi în 2-3 ore", se arată în studiu. În Delta Dunării, ANAT solicită amplasarea de 50 de toalete ecologice.
Citește pe Antena3.ro