Stamen Stanchev se credea infaili-bil Convorbirile sale telefonice, pre-zentate de procurori in instanta, releva un personaj care avea impresia ca structurile de putere ii mananca din palma.
Documente secrete gasite la perchezitii, declaratii si interceptari telefonice noi. Toate acestea au fost depuse de procurori la dosarul de spionaj si tradare, pentru ca instanta sa prelungeasca mandatele de arestare ale celor patru inculpati.
Procuroii DIICOT au cerut ieri Curtii de Apel Bucuresti prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele inculpatilor Stamen Stanchev, Vadim Benyatov Don, Dorinel Mucea si Mihai Donciu, acuzati de tradare sau spionaj economic. In solicitarea trimisa instantei se invoca probe noi stranse in ultimele zece zile si care ar dovedi si mai mult vinovatia fostilor inalti functionari Mihai Donciu si Dorinel Mucea, dar si a consultantilor internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don.
DECLARATIA. Printre noile dovezi amintite se afla chiar declaratia unuia dintre invinuitii cercetati in libertate si care, dezvinovatindu-se, l-a incriminat pe fostul ministru al Economiei, Codrut Seres. Marius Robert Neagoe, directorul departamentului juridic din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost audiat timp de 12 ore la data de 5 decembrie, dupa numai cateva zile de la arestarea celor patru inculpati. Potrivit anchetatorilor, el a declarat ca "la dispozitia ministrului Seres" a intocmit un
proiect de hotarare de guvern pentru vanzarea a 8% din actiunile Petrom catre salariati. Neagoe a sustinut ca i-ar fi atras atentia ministrului ca o Ordonanta de Urgenta a guvernului din 2003 stipula ca aceasta vanzare sa se faca direct catre salariati, si nu catre un unic reprezentant al acestora (n.r. Liviu Luca).
PERCHEZITIE. O alta proba invocata in documentul amintit este perchezitia efectuata la domiciliul lui Mihai Donciu, fost consilier al ministrului Comunciatiilor, Zsolt Nagy. Anchetatorii sustin ca au descoperit mai multe documente pe care era trecuta mentiunea "Confidential. Nemultiplicabil". Acestea sunt: nota de fundamentare a strategiei de privatizare a societatii energetice Rovinari, strategia de privatizare, hotararea pentru aprobarea strategiei si alcatuirea Comisiei pentru coordonarea privatizarii. De asemenea, la Donciu acasa s-a mai descoperit si nota de aprobare a strategiei de privatizare pentru SC Romaero si SC Avioane Craiova, se arata in document. Procurorii sustin ca au mai gasit 16 file, extrase de cont, emise de Bank Austria, al caror titular era Donciu. Pentru lamurirea acestor acte se va cere sprijinul omologilor din Austria, sustin procurorii.
INTERCEPTARI. Pe langa toate acestea, se invoca si continutul a 143 de note, proaspat certificate, ce contin convorbiri telefonice purtate intre inculpati sau intre acestia si alte persoane, printre care ministrii Zsolt Nagy si Codrut Seres.
Intr-una din convorbirile interceptate de SRI, la data de 16 decembrie 2005, vicepresedintele grupului de firme Marco, Valery Krasnov, ii spune lui Vadim Benyatov ca a intrat "in cercurile mari pe energetica", dar pomeneste de acel mic inconvenient numit Ivan (n.r. secretar de stat din cadrul Ministerului Finantelor). Benyatov il linisteste spunand ca, "daca se va impune, noi vom avea o discutie separata cu Ivan" (...), informeaza NewsIn. Spre finalul convorbirii, Benyatov i se adreseaza lui Krasnov: "Nu se stie cine il poate influenta pe Ivan. Eu cred ca Voiculescu si ministrul nu sunt foarte buni prieteni. De aceea, trebuie sa intelegeti cum poate fi influentat. Noi avem acces la aceasta persoana (ministrul Seres - nota procurorilor) prin niste baieti locali (Stanchev, Mucea - nota procurorilor) si noi putem sa-i implicam in aceasta chestiune daca considerati ca este necesar", informeaza NewsIn.
Tot cu privire la Seres, in referatul procurorilor se vorbeste si despre intalnirea dintre Stanchev si ministru, din data de 20 iunie 2005. In timpul acestei intrevederi, Stanchev este interceptat de SRI in timp ce poarta o discutie telefonica cu Ciprian Paltineanu (vicepresedinte la Credit Suisse First Boston-CSFB). Bulgarul ii spune colegului sau: "Sunt cu domnul ministru si intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica?". Imediat dupa incheierea intalnirii de la minister, Stanchev il suna din nou pe Paltineanu si ii confirma discutia favorabila pe care ar fi avut-o cu Seres. Paltineanu raspunde: "O voi trimite intr-o ora (n.r. - oferta pentru Hidroelectrica). De asemenea, vom pune o clauza de imputernicire in contract. Una pe care doar sa o semneze. Semnatura ne confera imputernicirea de a incepe intreaga procedura. Nu avem nevoie de alte informatii... De asemenea, intr-o ora vei primi intrebarile pentru Nuclearelectrica. Am vorbit cu oamenii lui Vadim. Acesta din urma era, potrivit mentiunilor din referat, "implicat, in urma solicitarii reprezentantilor grupului rusesc Marco in identificarea unei posibilitati ca CSFB sa-si coroboreze demersurile cu partea rusa pentru determinarea autoritatilor romane de resort sa aprobe incheierea unui contract pe termen lung de furnizare a energiei electrice, in conditii neconcurentiale, catre SC Alro Slatina, de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica", informeaza NewsIn.
NAGY. Cu privire la implicarea ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, in referatul procurorilor se scrie ca acesta ar fi avut, printre altele, sarcina "de a verifica tot timpul daca membrii grupului sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice", informeaza NewsIn. Nagy i-ar fi oferit, de asemenea, lui Stanchev chiar si date despre relatia sa de colaborare cu serviciile secrete. Intr-o convorbire telefonica, purtata la data de 17 mai 2006, Benyatov ii spune lui Stanchev despre un raport al serviciilor secrete ce i-ar fi fost inmanat lui Nagy: "Exista un raport care a fost cerut de Schumacher (Zsolt Nagy - nota procurorilor), deoarece cineva i-a spus ca trebuie sa fie atent... de fapt Dan Stratan a fost la minister si a cerut sa faca niste chestii.. si el (Nagy) a cerut serviciilor secrete sa-i dea opinii despre Stratan. Serviciile i-au dat un raport - pe care nu l-am cerut, dar pot sa o fac - , iar in raport se spune ca este platit cu salariu lunar de Vantu. Este foarte interesant".
ACUZE LA MINISTRI. Documentul face referiri explicite la posibila incadrare a faptelor fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, si ale ministrului comunicatiilor, Zsolt Nagy, care "prin acte de complicitate intelectuala si materiala au facut posibila realizarea scopului tintit de gruparea infractionala organizata cu caracter transnational", informeaza NewsIn. Procurorii sustin ca toti membrii grupului "au actionat constient de apartenenta la o grupare, ale carei demersuri oculte trebuia sa fie protejata de eventuale imixtiuni ale unor terti (firme concurente, institutii abilitate ale statului) ce ar fi putut periclita materializarea propriilor interese".
PERSONAJUL STANCHEV. O alta inregistrare, de data aceasta nedatata, dezvaluie caracterul lui Stanchev (absolvent al unei scoli militare din Bulgaria, specialitatea inginer in arme, in prezent locotentent in rezerva), un personaj care se autocaracterizeaza drept fascinant, indestructibil si extrem de influent, un fel de "stapan al inelelor". "Am inceput sa-i fac pe oameni sa se simta bine atunci cand sunt cu mine si am constatat ca functioneaza. Nu le sunt prieten. Oamenii ma respecta, se simt apropiati de mine, dar nu simt ca eu le sunt apropiat. Intelegi? Si atunci se lupta tot timpul sa se apropie de mine, dar eu pastrez intotdeauna distanta. Oamenii care lucreaza cu mine sunt fericiti sa lucreze cu mine, pentru ca eu ii protejez. Bineinteles, nu sunt sarac, sunt bogat. Stiu asta. De exemplu, Radu (Donciu - nota procurorilor). E unul dintre cei mai buni oameni ai mei. Radu a lucrat pentru un tip. Radu este foarte bine scolit. Are 51 de ani. A fost director general la Rompetrol. Un tip mare. Atunci cand au avut loc schimbarile politice, el nu este politician, Dinu Patriciu si un alt tip pe nume Doru Badulescu, de la PSD, au facut o intelegere ca Doru sa-l ia pe Radu sa lucreze pentru el, si asa l-au scos din Rompetrol si l-au pus sa lucreze pentru Doru... Radu a lucrat pentru el pentru nu stiu cati ani, cand... Eu sunt prieten cu Badulescu... Intr-o zi, Doru (n.r. - Badulescu) a zis: Radu este omul meu. Radu este un tip de treaba, foarte bun, dar dintr-un tip mare a ajuns un sclav. Recunosc ca este un tip inteligent, bun profesional, dar nu are ego. Nu se simte puternic. Eu l-am facut sa se simta mai puternic. Am incheiat impreuna doua, trei afaceri mari (n.r. cu Donciu), iar cand a venit la putere noul Guvern i-am spus: «Am o relatie buna cu partidul maghiar». Am discutat cu ministrul comunicatiilor si i-am spus: «Am facut cateva privatizari cu Radu, este un tip foarte bun si cred ca ati putea lucra impreuna». Acum, Radu este consilier si sef al agentiei de privatizare din minister, ministrul este foarte multumit de el. Radu se simte bine si ma iubeste. I-am schimbat viata. Sunt multi oameni ca el. In Romania, in acest moment sunt singurul care face munca asta. Nu pot sa spun ca controlez, dar conduc tot Ministerul Economiei - energie, resurse, minerit, comert. Nu mi se poate intampla nimic, pentru ca nu deranjez pe nimeni. Eu doar ii ajut. Imi asculta telefoanele, dar nu imi pasa", informeaza NewsIn, citand din documentul trimis de procurori instantei.
Pentru ca avocatii sa poata studia aceste noi documente depuse la dosar, instanta a amanat dezbaterile pentru astazi.
FARA AVIZ
|
Procurorii nu mai au nevoie de aviz pentru a incepe urmarirea penala impotriva lui Codrut Seres. Comisia speciala infiintata la Palatul Cotroceni s-a desesizat ieri in cazul fostului ministru al Economiei, deoarece presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul privind eliberarea din functie a demisionarului Seres. Procurorul general a fost informat despre aceasta noua situatie, in atentia comisiei ramanand doar ministrul Comunicatiilor,
Nagy Zsolt. Oana.Stancu
|