x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 Martie

Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 Martie

de Alice Petrescu    |    01 Mar 2021   •   09:00
Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 Martie
Sursa foto: Picasa

De 1 Martie,  românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, şnurul alb şi roşu fiind simbolul unui nou început, dar și îmbinarea răului cu binele și a vieții cu moartea.

 

La început, mărțișorul se daruia copiilor și tinerilor (fete și baieti), înainte de răsăritul soarelui. Marțisorul era realizat din fire de lână rasucite – roșu și alb sau alb și negru, tocmai pentru a reprezenta unirea opuselor: vară-iarnă, caldură-frig, lumină-intuneric, fertilitate-infertilitate. 

 

Tradiția spune că toate fetele trebuie în prima zi de primăvară, să poarte la mână un șnur de mărțișor legat de către persoana iubită. Trebuie să fie pus la încheietura mâinii, legat cu un nod, care are rolul unui talisman (nodul fiind simbolul puterii, siguranței și protecției). Totodată, împletirea strânsă a celor două culori, roșu și alb, oferă un plus de siguranță. Acesta trebuie să fie ținut la mână până pe 9 martie. Se zice că mărțișorul te va feri de rele, boli și deochi, purtându-ți noroc. După această dată, mărțișorul nu trebuie să fie aruncat.

Martisorul prins in pom, traditie unica in lume

Cu toate că tradiția dăruirii mărțișorului la început de primavară a fost preluată și de bulgari, rămâne unic poporului român faptul că, la finalul perioadei, snurul se prinde în pom. Aruncarea la gunoi a marțisorului aduce ghinion, iar pomul în care va fi prins se spune ca va fi ferit de înghet și va fi un pom rodnic. De asemenea, se mai spune ca este de bun augur dacă pomul în care se agața este înflorit. Se mai spune că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini imediat. 

 

Prima zi de primăvară este legată și de alte superstiții. Se spune că nu avem voie să facem curățenie de mărțișor sau să spălăm. De asemenea, în această zi trebuie evitate certurile că să nu riscăm să ne meargă rău până la venirea toamnei. 

 

Zilele Babei Dochia, din 1 MARTIE

Primele 9  zile de la începutul lunii martie îi sunt dedicate, în tradiţia populară, Babei Dochia, fiind cunoscute ca Zilele babei. Ele corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Se spune că, așa cum va fi baba, așa va fi tot anul sau că vremea din ziua aleasă corespunde cu firea omului. Babele reprezintă o tradiţie pur românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă.

Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere, dacă ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 3 aprilie baba lui va fi pe 3 martie.  Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 29 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 9= 11, deci baba este pe 2 martie.

 

 

 



 

×
Subiecte în articol: martisor 1 martie superstitii traditii