Tradiții, superstiții și obiceiuri de 1 Martie
De 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, şnurul alb şi roşu fiind simbolul unui nou început, dar și îmbinarea răului cu binele și a vieții cu moartea.
La început, mărțișorul se daruia copiilor și tinerilor (fete și baieti), înainte de răsăritul soarelui. Marțisorul era realizat din fire de lână rasucite – roșu și alb sau alb și negru, tocmai pentru a reprezenta unirea opuselor: vară-iarnă, caldură-frig, lumină-intuneric, fertilitate-infertilitate.
Tradiția spune că toate fetele trebuie în prima zi de primăvară, să poarte la mână un șnur de mărțișor legat de către persoana iubită. Trebuie să fie pus la încheietura mâinii, legat cu un nod, care are rolul unui talisman (nodul fiind simbolul puterii, siguranței și protecției). Totodată, împletirea strânsă a celor două culori, roșu și alb, oferă un plus de siguranță. Acesta trebuie să fie ținut la mână până pe 9 martie. Se zice că mărțișorul te va feri de rele, boli și deochi, purtându-ți noroc. După această dată, mărțișorul nu trebuie să fie aruncat.
Martisorul prins in pom, traditie unica in lume
Cu toate că tradiția dăruirii mărțișorului la început de primavară a fost preluată și de bulgari, rămâne unic poporului român faptul că, la finalul perioadei, snurul se prinde în pom. Aruncarea la gunoi a marțisorului aduce ghinion, iar pomul în care va fi prins se spune ca va fi ferit de înghet și va fi un pom rodnic. De asemenea, se mai spune ca este de bun augur dacă pomul în care se agața este înflorit. Se mai spune că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini imediat.
Prima zi de primăvară este legată și de alte superstiții. Se spune că nu avem voie să facem curățenie de mărțișor sau să spălăm. De asemenea, în această zi trebuie evitate certurile că să nu riscăm să ne meargă rău până la venirea toamnei.
Zilele Babei Dochia, din 1 MARTIE
Primele 9 zile de la începutul lunii martie îi sunt dedicate, în tradiţia populară, Babei Dochia, fiind cunoscute ca Zilele babei. Ele corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Se spune că, așa cum va fi baba, așa va fi tot anul sau că vremea din ziua aleasă corespunde cu firea omului. Babele reprezintă o tradiţie pur românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă.
Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie la întâmplare. O altă metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere, dacă ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 3 aprilie baba lui va fi pe 3 martie. Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este născut pe 29 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 9= 11, deci baba este pe 2 martie.

Ştiri din .ro
Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scris
Nelu Tătaru spune că s-ar întoarce în funcția de ministru al Sănătății
Prima tranșă de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România
Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 4 milioane lei. Sunt vizate firme care făceau curățenie în spitale
Mark Esper crede că SUA trebuie să desfășoare mai multe trupe militare în România
Ce spune prefectul Alin Stoica despre carantinarea Capitalei
Voiculescu: Bucureștiul nu se carantineaza de Paști
Andreea Moldovan: Ordinul nu este mai dur, este mai obiectiv
Moștenirea lui Bădălău pentru țară: Ziua dăruirii

Firma care trebuia să asigure mentenanța ventilatoarelor are contracte de o jumătate de milion de euro cu Spitalul „Victor Babeș”
