x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragedia nu s-a încheiat. Numărul morţilor poate fi mult mai mare

Tragedia nu s-a încheiat. Numărul morţilor poate fi mult mai mare

de Monica Cosac    |    02 Noi 2015   •   08:05
Tragedia nu s-a încheiat. Numărul morţilor poate fi mult mai mare
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Bilanţul tragediei de la Clubul Colectiv s-a modificat, ieri, în a doua zi de doliu naţional. Alte trei tinere cu arsuri grave au pierdut lupta cu viaţa, ridicând astfel numărul celor care au pierit în incendiul de vineri seară la 30. Dintre cei 139 de tineri care sunt internaţi în 11 spitale din Capitală, 35 sunt în stare critică, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Numă¬rul deceselor s-ar putea dubla în următoarele zile.

O tânără de 25 de ani, inter¬nată la Spitalul de Arşi, şi altele două aflate la Spitalul Bagdasar Arseni au murit, ieri, astfel că bilanţul deceselor provocate de incendiu a ajuns la 30.

În spitale situaţia este foarte gravă în continuare. La Spitalul Universitar mai sunt 24 de pacienţi, la Floreasca - 15, la Spitalul de Arşi - 27, la Bagdasar Arseni - 21, la Spitalul Elias - 15, la Spitalul Militar – 11, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – cinci (patru dintre adolescenţii cu vârste între 14 şi 18 ani sunt intubaţi, în stare gravă), la Spitalul „Sf. Ioan” - opt, la Spitalul „Sf. Pantelimon” - cinci, la Spitalul Gerota - trei şi la Spitalul SRI – cinci (printre aceştia, un cetăţean italian, care se află în stare critică, şi doi spanioli).

Maratonul din spitale: mai multe evaluări pe zi
Chirurgii au stat zeci de ore în sălile de operaţie şi au operat chiar şi mai mulţi pacienţi simultan, însă cei care au supravieţuit incendiului din Clubul Colectiv vor avea un drum lung şi dureros până la vindecare. Pentru majoritatea răniţilor urmează operaţii, luni întregi de schimbare a pansamentelor, extrem de dureroase, transplant de piele şi corectarea altor sechele provocate de arsuri. În fiecare zi, tinerilor li se fac analize de sânge, chiar şi de 2-3 ori, pentru a le moni¬toriza starea. Însă, pe lângă arsurile externe foarte grave, provo¬cate de vâlvătaie şi de mate¬rialele topite care au căzut pe cei prezenţi în club, arsurile de căi respiratorii şi intoxica¬ţiile cu fum agravează starea răniţilor. Este imprevizibilă chiar şi evoluţia celor cu răni aparent mai uşoare. Situaţia şi starea lor se pot schimba de la o oră la alta, în bine sau în rău, a anunţat seretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Arafat mai spune, de asemenea, că sunt 90 de cazuri foarte grave, iar numărul deceselor s-ar putea dubla în următoarele zile.

Apel la donare de sânge
Oficialii din Sănătate au făcut apel la donarea de sânge, deoarece în toate intervenţiile chirurgicale care vor urma pacienţii vor avea nevoie de canţităţi mari. Donarea se poate face în toate centrele de transfuzie din ţară.

Potrivit ministrului Sănă¬tăţii, spitalizarea pacienţilor va fi decontată integral de stat: „Avem program naţional pentru pacientul în stare critică”.
La fiecare spital, medicii au întocmit o schiţă a intervenţiilor chirurgicale care vor fi efectuate în zilele următoare, însă aceasta va suferi modificări în funcţie de evoluţia stării fiecărui pacient în parte. O primă evaluare completă a tuturor cazurilor va fi făcută în această dimineaţă.
O echipă de medici din Israel a venit ieri să dea o mână de ajutor chirurgilor români la tratarea victimelor incendiului. Aceştia au operat la Spitalul Bagdasar Arseni şi la Spitalul Universitar. „Nu am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea”, a declarat doctorul Yarom Shoham, unul dintre doctorii veniţi din Israel. Printre cauzele deceselor nu se află doar arsurile, intoxicaţia cu monoxid de carbon şi leziunile mecanice, provocate de strivire, ci şi intoxicaţia cu cianuri degajate la arderea materialelor plastice din local şi a buretelui cu care era izolat fonic clubul.
Nu a putut uita de... „până ce moartea ne va despărţi”

Asta visau să spună în curând, chitaristul Mihai Alexandru şi iubita lui, Cătălina Ioniţă, care făcea parte din staff-ul tehnic. Erau arhitecţi amândoi, aveau o relaţie de câţiva ani şi sperau să întemeieze o familie. Când a izbucnit incendiul, cântăreţul i-a cerut iubiei sale să iasă de urgenţă. Asta a şi făcut. Dar, văzând că iubitul ei nu mai iese, s-a întors după el. Şi n-a mai ieşit. Au rămas împreună şi după moarte. „Doamne, ieri aveam o fiică arhitect, o frumuseţe de fată. Astăzi este doar un număr pe o hârtie. Vor să îmi dea înapoi un morman de carne arsă”, a spus tatăl Cătălinei, în hohote de plâns.

Operată în trecut de şapte ori, din care de trei ori pe creier, Teodora Maftei, fotograf şi editor la Pro TV, a fost grav rănită în incendiu şi se luptă din nou pentru viaţa ei, la Spitalul de Arşi din Capitală. „Uneori e nevoie să mori puţin ca să simţi cu adevărat că trăieşti”, spunea ea după prima intervenţie pe creier, atunci când a crezut că a murit.
„Un tip corpolent, cu alură de dac”. Aşa îl descriu prietenii pe Claudiu Petre. Ieşise printre primii din Clubul Colectiv. Scăpase, dar îşi lăsase prietenii în urmă. A tras aer în piept și a intrat. Și-a găsit prietena arzând. A scos-o afară şi a salvat-o. Apoi a lăsat actele și telefonul mobil unui prieten şi a reintrat. A mai salvat pe cineva şi s-a întors în infern. Claudiu n-a mai ieșit, dar sacrificiul lui a salvat două vieți. A fost identificat abia ieri, la IML, după mai bine de 30 de ore de la incendiu.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a dispus ieri o anchetă socială privind situația a cinci frați, pentru a vedea cum pot fi aceştia sprijiniţi de autorităţi. Copiii, dintre care patru minori, au rămas singuri pe lume după ce mama lor, singurul părinte pe care-l mai aveau, a murit în incendiul din Colectiv. Femeia de 38 de ani, una dintre angajatele care făceau curăţenie în club, se afla la serviciu în locul unei colege care se simţea rău. Muncea la negru şi cei 100 de lei pe care îi câştiga pe zi o ajutau să-şi întreţină familia.

Pentru lansarea celui de-al doilea album, băieţii de la „Goodbye to Gravity” şi-au dorit un eveniment memorabil. Cu certitudine, niciun român nu-l va uita. Ambii chitarişti ai formației, Mihai Alexandru și Vlad Țelea, dar şi sunetistul trupei, Adrian Rugină, și-au pierdut viața. Ceilalţi membri ai trupei, solistul Alex Galutz, basistul Alex Pascu şi toboşarul Bogdan Enache au ajuns la spital.
Sunt 35 de pacienţi în continuare în stare critică şi pe lângă cei 35 sunt foarte mulţi în stare gravă. Din cei 146 de pacienţi care au rămas internaţi, numărul celor gravi şi critici este foarte mare. Adică 80 – 90 de pacienţi.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii

 

×