x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu: Autorităţile române trebuie să adopte poziţii ferme în cazul familiei Bodnariu

Traian Băsescu: Autorităţile române trebuie să adopte poziţii ferme în cazul familiei Bodnariu

12 Ian 2016   •   16:25
Traian Băsescu: Autorităţile române trebuie să adopte poziţii ferme în cazul familiei Bodnariu
Sursa foto: FOTO: Adrian Manolache

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să adopte poziţii extrem de ferme în relaţia cu partea norvegiană în cazul familiei Bodnariu, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

"Cred că am fost cel care am generat reacţia autorităţilor după ieşirea pe care am avut-o pe data de 3 ianuarie. Văd că încă se menţin formulările, inclusiv la domnul Suciu, că: 'urmărim cu atenţie şi stăm în contact şi vom analiza şi legislaţia norvegiană'... Nu, aici este o mare greşeală. România trebuie să-şi revendice cetăţenii, acei cetăţeni sunt cetăţeni români. (...) Mi se pare revoltător cazul şi statul român trebuie să fie extrem de ferm. Nu este posibil aşa ceva sau e de neacceptat, cel puţin în România. Copiii aceia sunt acum cetăţeni români, au certificate de naştere emise de autoritatea română. Nu pot fi luaţi cum crede o administraţie dintr-un minister al copilului din Norvegia. Aici vor trebui poziţii extrem de ferme şi nu negocieri. Nu ai ce să negociezi aici, scrie în Constituţie că trebuie să-ţi aperi cetăţenii. Nu este nimic de negociat", a spus Traian Băsescu.

Potrivit fostului şef de stat, partea română poate, inclusiv, să ceară "repatrierea propriilor cetăţeni".

"Şi poate să se îngrijească să respingă modul abuziv, pentru că este un mod abuziv de a lua copiii din familie. (...) Copiii aceştia au fost luaţi din familie fără o hotărâre judecătorească. Nu au fost luaţi temporar, ci au şi fost plasaţi într-o procedură de adopţie internaţională. Cum poţi să faci aşa ceva, luându-i din familie fără o hotărâre judecătorească? Că nu i-a luat de la un orfelinat unde erau în grija statului. Mama lor era statul norvegian... Nu, mama lor era o femeie şi tatăl lor era un bărbat, care formau o familie. Deci, îi împrăştii la diverse familii, o dată, şi, pe urmă, iei un copil de patru luni de la sânul mamei? Ce stat este acesta? (...) Când, tu, stat norvegian, ajungi să iei decizii de a lua copiii unei familii în baza a ce spune un copil de cinci ani investigat de nişte şmecheri psihologi ca să afle dacă i-a dat mama sau tata o pălmuţă la fund", a afirmat preşedintele MP.

Băsescu a mai spus că aşteaptă să vadă concluziile discuţiilor părţii române cu oficialii norvegieni.

Premierul Dacian Cioloş a solicitat, marţi, să fie ţinut la curent "cu promptitudine" în legătură cu evoluţia cazului Bodnariu, iar partea română a salutat faptul că autorităţile norvegiene au acceptat o întâlnire, programată pentru miercuri, cu ambasadorul României la Oslo pe marginea acestui caz, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat că marţi, la Ambasada României din Oslo, familia Bodnariu şi noul avocat desemnat din oficiu vor analiza "care sunt paşii următori care pot fi făcuţi pentru clarificarea acestei situaţii".

Sursa: Agerpres

×