x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu: Aviaţia română trebuie să continue procesul de modernizare

Traian Băsescu: Aviaţia română trebuie să continue procesul de modernizare

20 Iul 2010   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, felicitări tuturor celor care lucrează în cadrul aviaţiei militare şi civile, evidenţiind performanţele obţinute în acest domeniu, dar şi faptul că pentru menţinerea statutului actual trebuie identificate soluţii care să permită continuarea procesului de transformare şi modernizare.

"Sunteţi o categorie de forţe de elită, cu un important rol în asigurarea misiunii de apărare a spaţiului aerian naţional şi al Alianţei Nord-Atlantice prin executarea serviciului de luptă - poliţie aeriană sub comandă NATO şi a transportului trupelor şi materialelor în şi din teatrele de operaţii. Pentru a vă menţine acest statut, trebuie să identificaţi soluţii care să vă permită, în condiţiile actuale dificile, să continuaţi procesul de transformare şi modernizare la care v-aţi angajat, astfel încât să dispuneţi de structuri operaţionale suple, cu un lanţ de comandă-control simplificat, eficient şi adaptat la noul mediu de securitate", se arată în mesajul preşedintelui, prezentat, astăzi, de consilierul de stat Ion Oprişor în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Piaţa Aviatorilor din Capitală.

El a subliniat că faptele de arme ale luptătorilor aerieni din cele două conflagraţii mondiale au pus în evidenţă riscurile pe care le presupune această meserie, dar că periculozitatea sa a fost demonstrată şi în catastrofa aviatică de pe aerodromul Tuzla.

"Aş dori să folosesc acest prilej pentru a transmite, încă o dată, sincere condoleanţe familiilor militarilor care au pierit prematur în acest tragic accident aviatic", se arată în mesajul şeful statului, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, în ultimii ani, militarii Forţelor Aeriene sau personalul aeronautic civil s-au aflat permanent în localităţile calamitate de inundaţii, ajutând sinistraţii, transportându-i la adăpost, aprovizionându-i cu apă, hrană şi medicamente.

Totodată, în mesaj se arată că românii au contribuit constant la îmbogăţirea domeniului aeronautic din punct de vedere tehnologic.

"Dacă în alte domenii ţara noastră a fost nevoită să depună eforturi substanţiale pentru a recupera decalajul de cunoaştere, de tehnologie şi de inovaţie faţă de marile puteri ale vremii, aviaţia a oferit României şansa unică de a contribui, simultan cu Europa, la dezvoltarea acestui domeniu", a precizat el.

Preşedintele a mai apreciat că aviaţia a oferit românilor oportunitatea de a pune în evidenţă creativitatea de care dispun, elitele demonstrând, în perioada unirii şi a începutului modernizării societăţii româneşti, o extraordinară sincronizare cu procesele inovatoare ale statelor avansate, înscriind România în avangarda cercetării aeronautice.

"Când spui Traian Vuia, te gândeşti la realizatorul, cu 100 de ani în urmă, al zborului mecanic complet. Numele Aurel Vlaicu ne duce imediat cu gândul la Icarul modern ale cărui aeroplane originale au încântat o lume întreagă. Ne mândrim, de asemenea, cu Elena Stoenescu Caragiani, care s-a numărat printre primele zece femei pilot brevetate din lume, sau cu Victor Atanasiu, al doilea medic militar din lume brevetat ca pilot. Apoi, cum aş putea să îl omit pe Henri Coandă, inventatorul necontestat, cu un secol în urmă, al primului avion cu reacţie din lume", se menţionează în mesaj.

Preşedintele a adresat sincere urări de sănătate şi realizări în plan personal şi profesional întregului personal navigant, inginerilor şi tehnicienilor, artileriştilor şi rachetiştilor sol-aer, radiolocatoriştilor, precum şi tuturor celor care slujesc aviaţia militară şi civilă.

×
Subiecte în articol: special observator