Presedintele Basescu a cerut premierului retragerea proiectului Legii sanatatii. Seful statului a facut declaratii de presa despre Legea sanatatii, la ora 17:15, la Palatul Cotroceni. Este a doua iesire a presedintelui in aceasta saptamana pe tema reformei din sanatate. Redam in continuare principalele idei din discursul sefului statului:
* Vor fi atrase credite bancare in vederea echiparii spitalelor.
* Nu exista in Romania firma de asigurari care sa nu fie reasigurata. Nu cred ca cineva ar concepe sa puna la dispozitie bani publici unei firme de asigurari care sa nu fie reasigurata.
* Nu vreau sa mai intru in zona politizarii. Dincolo de ceea ce se dezbate fals in spatiul public, as vrea sa va mai dau o cifra. In 2005, cheltuielile cu sanatatea au fost de 10,9 miliarde de lei. In 2011, acestea au fost de 24,3 miliarde de lei.
* Se prefigureaza doua mari probleme. Deficitul de la sistemul de pensii si cel de la sistemul de sanatate. Solutiile de introducere a sistemului privat in sanatatea romaneasca sunt o necesitate.
* La fondul de pensii nu avem ce face, nu avem decat sa imprumutam si sa acoperim deficitul de 3,5 miliarde de euro.
* Sistemul sanitar s-a adaptat rapid la crestere. Pacientii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor medicale. Medicii sunt nemultumiti de salarii. Administratia este si ea nemultumita. Sistemul este lipsit de performanta. Exista doar excceptii pe care le salut. Sistemul este lipsit de proceduri si este subfinantat. Sistemul este "beneficiarul" unui monopol de stat, este afectat de coruptie.
* Nimeni din sistem nu vrea schimbarea. Poate medicii mai tineri. Spitalele nu vor, medicii de famnilie nu vor, sistemul de urgenta nu vrea.
* Cer public primului ministru retragerea proiectului, in urma opozitiei opiniei publice.
* Cea mai mare minciuna promovata continuu este legata de SMURD. Se confirma manipularea, impotriva a ceea ce scrie in proiect.
* Dragii mei, acum baietii destepti se infrupta din banii din sanatate. Ilegalitatile, furturile sunt la ordinea zilei.
* Poate reusiti sa aflati cat de dramatica este situatia medicinei de urgenta in mediul rural.
* Nu este vorba de privatizarea spitaleor, ci de transformarea acestora in societati comerciale, care sa le permita sa achizitioneze materiale medicale de calitate.
* In sistemul actual, romanii nu sunt egali. Eu nu spun ca noul proiect este mult mai echitabil, pentru ca probabil nu vor fi multi care sa isi permita mai mult decat pachetul de baza.
* Statul nu urmareste cheltuielile, ci deconteaza deficite.