Preşedintele Traian Băsescu, parte a Puterii Executive, face programul Puterii Legislative, căreia îi solicită să dezbată sâmbătă moţiunea de cenzură, şi nu marţi, aşa cum decisese conducerea acestui for. Solicitarea preşedintelui Băsescu a fost făcută într-o scrisoare adresată Parlamentului, motivul invocat de şeful statului vizând încălcarea termenelor constituţionale prin stabilirea dezbaterii şi votului în ziua de marţi.
Conform legii, moţiunea de cenzură se dezbate în termen de trei zile de la data citirii în şedinţa comună. Moţiunea a fost citită miercuri, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, explicând la stabilirea datei dezbaterii că ziua citirii şi ziua dezbaterii nu sunt luate în calcul la numărarea celor trei zile. Preşedintele Băsescu invocă jurisprundenţa CCR care spune că, în raporturile dintre autorităţile publice, dacă nu se prevede altfel în mod expres, nu se iau în calcul zilele libere. "În dreptul public, termenele se calculează pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte", spune preşedintele.
Cum numai Birourile reunite puteau schimba ceea ce ele au hotărât, Roberta Anastase i-a cerut lui Mircea Geoană convocarea de urgenţă a acestor foruri de conducere a Legislativului. Mircea Geoană a criticat însă intruziunea şefului statului, parte a Puterii Executive, în activitatea Parlamentului, care reprezintă Puterea Legislativă, reclamând încălcarea principiului constituţional privind separaţia puterilor în stat. Geoană a subliniat că preşedintele nu are nici o prerogativă pentru a face recomandări Parlamentului. Şeful Senatului a amintit de alţi ani în care s-au dezbătut moţiuni de cenzură la chiar cinci zile de la data citirii lor, cum a fost cazul în octombrie anul trecut când a fost demis Guvernul Boc 2, întrebându-se de ce atunci şeful statului nu s-a sesizat. El i-a transmis Robertei Anastase că reprogramarea dezbaterii nu e utilă şi că nu crede că "în acest moment există o miză atât de mare în dezbaterea moţiunii sâmbătă sau marţi".
În faţa refuzului preşedintelui Senatului de a convoca Birourile reunite, preşedinta Camerei, Roberta Anastase, a comentat că nu poate face această convocare de una singură, ceea ce înseamnă păstrarea zilei de marţi pentru dezbaterea moţiunii. Întrebată de posibilitatea ca procedura de vot de marţi să fie lovită de nulitate, dacă s-ar reclama încălcarea termenelor constituţionale, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că cel mai bun răspuns poate fi dat de Curtea Constituţională şi de constituţionalişti. De altfel şi ceilalţi pedelişti au sugerat mai întâi că votul dat asupra moţiunii de cenzură va fi contestat exact în baza acestei presupuse încălcări a termenelor constituţionale, iar apoi că Mircea Geoană va suporta consecinţele "politice şi constituţionale" ale acestei situaţii.
Conform stenogramei discuţiilor din Birourile reunite în care s-a decis data dezbaterii moţiunii, la propunerea PSD ca votul să se dea marţi, reprezentanţii PDL au votat în unanimitate că sunt de acord.
Citește pe Antena3.ro