Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul Comisiei Europene este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar care este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice".
"Am studiat Raportul, el a fost şi subiect al discuţiilor, chiar cu Comisia Europeană, îl consider pe fond un raport care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice în raport cu cele patru bench-markuri pe care România şi le-a asumat la aderarea la UE, dar cred că este debalansat în privinţa unor aprecieri politice. Cred că raportul trebuie bine cunoscut", a declarat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni.Şeful statului a comentat mai multe paragrafe din Raport, apreciind pe rând, corectitudinea documentului.
"Sancţiunile nesemnificative aplicate magistraţilor de către CSM, spune Comisia, nu sunt de natură a crea încredere în sistemul judiciar", a explicat Băsescu.
"Resursele umane rămân o provocare majoră", atrage atenţia Băsescu. Comisia propunea ca posturile disponibile din instanţele superioare să fie mutate la instanţele inferioare pentru a fi un volum mai micde muncă. "Asta nu a fost posibil pentru că e foarte greu ca un judecător de la Înalta Curte, de exemplu, să accepte să meargă la o judecătorie. Raportul vorbeşte că, dacă nu se face această distribuire, trebuie găsită o soluţie alternativă. Ca primă opţiune rămâne o opţiune de transfer", a explicat şeful statului.
"Este o solicitare expresă către Parlament şi Guvern să refacă urgent legea ANI, dar ea trebuie făcută în aşa fel încât ea să corespundă angajamentelor României. Angajamente care crează publicului posibilitatea de a urmări ce se întâmplă cu averea unui demnitar în timpul funcţiei sale publice".
"Achiziţiile publice nu sunt parte a mecanismului de verificare şi cooperare", a apreciat Băsescu, şeful statului criticând menţionarea acestui aspect în Raport.
"Mă întreb dacă nu cumva toate celelalte instituţii ale României îşi vor pierde credibilitatea, având în vedere că mult prea multe decizii ale Curţii Constituţionale au avut efecte în relaţiile internaţionale şi în combaterea efectelor crizei", a afirmat Traian Băsescu.
Şeful statului a menţionat că a văzut o declaraţie a preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care definea CC drept "o instituţie politico-juridisdicţională".
"Mă întreb în al cui interes politic s-au luat deciziie privind pensiile judecătorilor, amputarea Legii ANI, amputarea DLAF, care are rolul de verificare a banilor europeni utilizaţi în România", a adăugat preşedintele Băsescu.