Bicicliştii din Bucureşti vor avea parte, începând cu luna aprilie, de un traseu de 25 de kilometri în jurul comunei Ciocăneşti, aflată la 30 de kilometri de Capitală, o "buclă" care îi va purta prin lunca râului Colentina, pe lângă Lacul Zmeului şi prin pădurea de lângă localitate.
Traseul va fi marcat, iar la magazinele din localitate vor exista hărţi şi truse pentru biciclişti sau truse de prim ajutor, care vor putea fi utilizate gratuit. De-a lungul celor 25 de kilometri marcaţi există locuri de pescuit, o cramă, un punct de observare a păsărilor, pe hartă fiind marcate şi puncte de vânzare ale producătorilor locali de miere sau fructe şi legume.
Proiectul, care are ca scop atât atragerea turiştilor din Bucureşti, cât şi promovarea micilor afaceri din comuna Ciocăneşti, a fost pus la cale de un grup de liceeni din comună. Aceştia au explorat zona de lângă localitate, stabilind traseul care se întinde pe 25 de kilometri şi care urmează să fie marcat cu indicatoare şi panouri. Cheltuiala s-a ridicat la aproximativ 2.000 de lei, bani oferiţi de Fundaţia PACT, unul dintre partenerii proiectului.
Liceenii au fost sprijiniţi atât de primăria din Ciocăneşti, cât şi de Primăria Capitalei, care va promova idea. În funcţie de succesul proiectului, Primăria Bucureşti ar putea pune la dispoziţie autocare care să ducă bicicliştii din Capitală în Ciocăneşti dimineaţa şi să-i aducă înapoi seara.
Liceenii fac parte din clubul "Tineri de succes", fiind coordonaţi de Şerban Moldoveanu, membru al Asociaţiei pentru Educatie, Antreprenoriat şi Leadership (ApEAL).
"Bucureştenii pot profita de acest traseu şi face turism de agrement în week-end. Ciocăneşti se află la o jumătate de oră distanţă de Bucureşti, se poate veni fie cu automobilul, fie cu trenul şi are multe de oferit. Traseul trece prin lunca râului Colentina, face ocolul Lacului Zmeului, o zonă superbă plină de stuf, de păsări, în fapt un fel de micro-deltă. Lacul are şi un promontoriu, unde se pot privi păsările. Apoi trece printr-o pădure care a făcut parte din Codrii Vlăsiei şi unde vor exista amenajări pentru agrement şi se întoarce prin satele comunei", spune Şerban Moldoveanu.
"Nu există o pistă de bicicletă pe care să o fi amenajat. Asta ar fi implicat costuri de zeci de mii de euro. Însă prin explorările noastre am identificat drumurile şi potecile deja existente, pe care se poate merge foarte bine şi care vor fi marcate", a adăugat acesta.
La magazinele din satele comunei vor exista hărţi cu traseul şi truse de reparare a bicicletelor care vor putea fi folosite gratuit de turişti. În schimb, magazinele vor fi promovate pe site-ul proiectului centuracicloturisticabucuresti.ro. Turiştii vor fi, de asemenea, încurajaţi să cumpere produse de la localnici.
"În funcţie de succesul proiectului zona se va dezvolta. Avem planuri de a construi un podeţ peste râul Colentina, pentru a avea mai multe variante de traseu", spune Şerban Moldoveanu.
Acesta spune că doreşte ca exemplul comunei Ciocăneşti să fie urmat şi de alte localităţi din jurul Bucureştiului, pentru a se crea o "salbă de comunităţi ciclo-prietene". Scopul ar fi ca în jurul Capitalei să se formeze un fel de centură pe unde să se poată circula cu bicicleta, pentru ca turiştii să descopere atracţiile din imediata apropiere a Capitalei.
"Planul nostru este să stimulăm grupuri de acţiune în mai multe comune, mai ales că aceste localităţi vor face parte din zona metropolitană a Bucureştiului", spune Şerban Moldoveanu.
Primarul din Ciocăneşti, Marin Păun, spune, la rândul lui, că turiştii pot întinde şi corturile în zonă, fără să plătească vreo taxă. De asemenea, va fi permis şi pescuitul.
Porţiunea de pădure prin care vor trece bicicliştii este deţinută de omul de afaceri Radu Tudorache, care a permis, însă, accesul liber pentru toţi turiştii.
Tudorache spune că începând cu luna mai, în această zonă va fi deschis un parc de distracţii, unde se va putea practica echitaţia, însă va fi amenajată şi o pistă de dirt bike, pentru amatori.
Proiectul tinerilor va fi promovat şi de asociaţia Cycling Romania, specializată în promovarea excursiilor pe două roţi în ţară.
Traseul pentru biciclişti urmează să fie inaugurat în luna aprilie, ziua exactă urmând să fie stabilită în funcţie de starea vremii.