x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei militari români, răniţi în Irak şi Afganistan, au primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Trei militari români, răniţi în Irak şi Afganistan, au primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

01 Dec 2017   •   15:43
Trei militari români, răniţi în Irak şi Afganistan, au primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Colonelul în retragere Dorin Petruţ, plutonierul major în retragere Daniel Porumb şi caporalul Eugen Valentin Pătru au primit, vineri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti, în cadrul unei ceremonii găzduite de Primăria Capitalei. 

La ceremonie au fost prezenţi edilul general, Gabriela Firea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi ministrul Apărării din Republica Moldova, Eugen Sturza. 

"Sunt nepoată de veteran de război. Pentru mine, a fi o româncă adevărată este crezul meu. Îmi cresc cei trei băieţi în acest spirit. Mă întreabă de ce nu se mai face armată obligatorie şi le spun că poate va veni şi acea vreme în care să mergem în armată, cu gândul la ţară, la România, la glie. (...) Astăzi este vorba despre România - România unită, România suverană, România liberă. Aducem un pios omagiu tuturor eroilor români de acum o sută de ani şi de astăzi. De foarte multe ori sunt uitaţi, ceea ce nu este bine pentru noi, pentru ţară", a spus Gabriela Firea în cadrul ceremoniei. 

Ea a exprimat de asemenea recunoştinţă faţă de soldaţii români care s-au sacrificat în teatre de operaţiuni din Irak şi din Afganistan. 

"Mă bucur că azi pot vorbi româneşte, mă bucur că azi pot spune că sunt român. Mă bucur că sunt aici, printre dumneavoastră, inimi mari. Dacă nu erau inimi mari, noi cei din grupul Invictus nu am fi putut ajunge în Canada, nu ne-am fi putut pregăti. Eu, din tot sufletul meu de român, vă mulţumesc", a declarat Dorin Petruţ, colonel în retragere. 

Într-un scurt discurs rostit cu ocazia ceremoniei, caporalul Eugen Valentin Pătru le-a urat la mulţi ani tuturor românilor şi a mulţumit celor care şi-au oferit sprijinul pentru ca reprezentanţii ţării noastre să poată participa la Jocurile Invictus. 

"Vă mulţumesc că aţi fost alături de noi pe tot parcursul pregătirilor pentru jocurile Invictus, pe care le-am dus la capăt, cu un rezultat foarte bun", a spus el. 

"În 2007, Dumnezeu a hotărât să trăiesc viaţa la alt nivel. Am vrut şi am reuşit să trăiesc demn şi acest titlu mă obligă să îmi trăiesc viaţa în acelaşi fel. Aş vrea să reamintesc că astăzi nu aş fi fost aici, în faţa dumneavoastră, dacă nu ar fi fost una dintre cele mai importante persoane din viaţa mea, alături de mine, mama mea", a declarat Daniel Porumb. 

Pe 17 noiembrie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, la iniţiativa primarul general, trei hotărâri care prevăd conferirea titlului de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti militarilor amintiţi. 

Colonelul în retragere Dorin Petruţ este eroul care, în timpul participării la acţiuni militare în Irak - NATO Training Mission, în data de 11 septembrie 2007, într-un atac indirect al insurgenţilor cu proiectile reactive nedirijate asupra Victoriy Base Complex Bagdad, a salvat viaţa colegului său, un colonel britanic, protejându-l cu propriul corp, cu preţul unor răni grave, fiind în pericol să-şi piardă un picior. Dorin Petruţ face parte din grupul Invictus, este legitimat la Clubul Sportiv al Armatei şi a fost iniţiatorul alcătuirii unei echipe de tir cu arcul. A obţinut locul I şi medalie de aur la Jocurile Paralimpice Invictus - Toronto 2017 la proba de tir cu arc compound, având şi calitatea de strateg şi armurier al echipei. 

Daniel Porumb, în anul 2007, când se afla în misiune în Irak cu batalionul 495 Infanterie Bucureşti, în timpul unei misiuni de patrulare a fost implicat într-un incident în urma căruia a fost rănit împreună cu alţi trei militari. Diagnosticul pus ulterior a fost traumatism vertebro-medular cervical, luxaţie C5-C6, tetraplegie. Militarul a fost încadrat în gradul I de invaliditate şi trecut în retragere în anul 2007. 

Caporalul Eugen Valentin Pătru, în timpul participării la o misiune de patrulare în provincia Zabul, Afganistan, pe 30 martie 2014, a fost rănit în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul capcană, încărcat cu exploziv. A fost diagnostic cu traumatism la nivelul ambelor gambe, cu desprinderea ţesutului muscular, multiple leziuni produse de schije, timpan drept perforat - cicatrizat şi cu tulburări de vedere post-traumatice. Militarul a fost încadrat în gradul II de invaliditate, dar a decis să continue cariera militară şi a cerut să fie menţinut în activitate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. AGERPRES

×