Valea Vaserului, locomotiva cu aburi a trenului Mocăniţa, bisericile vechi din lemn şi cazarea în pensiunile rurale rămân şi în acest an principalul punct de atracţie al turiştilor români şi străini pe toată durata verii, a declarat, preşedintele filialei Maramureş a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România - ANTREC, Livia Sima.
"Şi-n acest sezon, pensiunile rurale sunt cele mai căutate, unele rezervate încă din luna mai, dar şi destinaţiile de o zi spre anumite puncte turistice cum ar fi: Valea Vaserului şi o excursie cu trenul Mocăniţa pentru o zi, o vizită combinată pe traseul Cimitirul Vesel din Săpânţa, Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, Muzeul Memorial Sighet, Mănăstirea Peri Săpânţa, Mănăstirea Moisei şi Mănăstirea Bârsana. Acestea fiind cele mai solicitate trasee pentru turiştii care ajung în Maramureş împreună cu familia sau în grupuri organizate. Un punct aparte al atracţiei în reprezintă cele opt bisericuţe din lemn, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, răspândite în câteva sate", a spus Livia Sima.
Potrivit acesteia, locurile de cazare în pensiunile rurale au fost rezervate pe durata verii în procent de aproape 70%, însă mai există numeroase locuri în cabanele din staţiunile montane Borşa, domeniul schiabil Cavnic, pensiunile din oraşele Baia Mare, Cavnic, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Petrova şi Târgu Lăpuş. Numeroşi turişti români şi străini preferă pensiunile sau motelurile care deţin piscine şi SPA.
"Există o categorie de turişti care aleg doar pensiunile care deţin SPA şi piscine acoperite sau în aer liber, însă din nefericire avem un număr mic de asemenea condiţii, majoritatea proprietarilor investind în spaţiile de cazare, bucătărie şi alte servicii. Avem şi câteva pensiuni rurale din localităţile Deseşti şi Ocna Şugatag care închiriază biciclete pentru trasee cicloturistice marcate, iar proprietarii a două herghelii de cai oferă turiştilor o plimbare călare în natură, fireşte cu însoţitor, pe rute bine stabilite. O categorie aparte este turismul de aventură şi explorare, însă această categorie de turişti sunt pe cont propriu în cele mai multe ieşiri, doar întâmplător aleg o cazare într-o pensiune rurală înainte de a porni spre munte", a spus Livia Sima.
Conform reprezentantului ANTREC, în judeţul Maramureş operează peste 500 de pensiuni, moteluri, hoteluri şi restaurante, iar turiştii preferă cazările în pensiunile situate în satele şi comunele pe Valea Vişeului şi Valea Izei
.http://www.agerpres.ro
.http://www.agerpres.ro