OBSERVATOR
"Am crezut ca primul-ministru isi va respecta promisiunea facuta la Budapesta, de a calma spiritele,
dar vad ca n-a facut-o"
Koltay Gabor
Koltay Gabor, regizorul filmului "Trianon", a acuzat-o pe Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor, de dezinformare. Acesta a mai afirmat ca nici premierul Tariceanu si nici ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, nu si-au respectat promisiunile facute maghiarilor. In consecinta, tinerii maghiari amendati pentru difuzarea filmului in Romania si-au inaintat contestatiile Parlamentului European.
Trianonul ataca si Palatul Victoria
Emisiunea "Marius Tuca Show" de miercuri seara a incins spiritele. In incercarea de a continua dezbaterile publice pe marginea evenimentului, regizorul Koltay Gabor a convocat, ieri-dimineata, o conferinta de presa.
MIRUNA MIHALCEA
|
CONTROVERSE. Regizorul (dreapta) si istoricul maghiar au discutat la emisiunea "Marius Tuca Show" despre "Trianon" |
Aproape cinci ore a durat, miercuri seara, difuzarea controversatului film "Trianon" si discutiile pe aceasta tema. In cadrul emisiunii "Marius Tuca Show", regizorul maghiar Koltay Gabor, istoricul Raffay Erno, ziaristii Cristian Tudor Popescu si Ion Cristoiu, analistul politic Emil Hurezeanu au analizat multiplele probleme ridicate de documentar. Dezbaterea a continuat insa si ieri, cand regizorul Koltay Gabor a convocat o conferinta de presa. Primii atacati au fost ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, dar si premierul Tariceanu sau ministrul de Externe, Razvan Ungureanu.
MULTUMIRI. Koltay Gabor a inceput prin a multumi postului de televiziune Antena 1 pentru difuzarea filmului si pentru sesiunea de dezbateri care a urmat, sustinand necesitatea abordarii publice a acestui gen de probleme romano-ungare, cu riscul asumat de a da frau liber expresiilor pasionate si subiective. In calitatea sa de regizor si de persoana interesata de viata publica, a declarat ca nu se fereste sa spuna ca "adevarul trebuie scos la iveala, cu riscul de a rani".
Convingerea regizorului controversatului film-documentar este ca daca problemele trecutului nu sunt readuse in atentia publica, atunci constructia unui viitor este sacrificata. Referindu-se la viitor, acesta si-a expus foarte limpede pozitia, respectiv dorinta de a vedea redefinit rolul fiecarei natiuni in context global. Intrebat de mesajul filmului pe care l-a regizat, Koltay Gabor sustine: "«Trianon» e de natura sa contribuie la remedierea situatiei din Transilvania". In continuare, si-a sustinut asertiunea afirmand ca filmul ridica un set de intrebari semnificative, formuleaza idei, problematizeaza si recontextualizeaza situatii care in Ungaria nu au putut fi subiectul dezbaterilor publice foarte multa vreme.
DREPT DE DIFUZARE. O alta problema pe care regizorul, impreuna cu istoricul maghiar Raffay Erno, a tinut sa o aduca in atentia publicului se refera la amenda aplicata tinerilor de etnie maghiara care au proiectat filmul. Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor, a avut o interventie telefonica in emisiunea "Marius Tuca Show", unde a declarat ca nu exista alta varianta in afara respectarii legii referitoare la clasificarea filmelor in vederea difuzarii. In cadrul conferintei, Koltay Gabor s-a referit la interventia Monei Musca, spunand ca era "dezinformata". Decebal Mitulescu, presedintele Consiliului National al Cinematografiei, ne-a declarat ca legea reprezinta o norma europeana si are in vedere doua aspecte principale. Pe de o parte, stabileste limita de varsta a celor care pot viziona filmul, iar, pe de alta parte, examineaza documentele in baza carora distribuitorul detine cesiunea drepturilor de difuzare in Romania (pentru evitarea pirateriei). "Aceasta e valabila si in Ungaria", a mai declarat el.
PROMISIUNI. Koltay Gabor a amintit prezenta primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si a minstrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, la Budapesta si faptul ca acestia si-au exprimat atunci opinia in privinta unei reactii "supradimensionate" a oficialitatilor romane. In consecinta, Tariceanu ar fi promis ca, in spiritul ideologiei liberale, tine la libera exprimare si ca va domoli spiritele la revenirea in tara, insa situatia amenzilor a ramas neschimbata.
Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Razvan Ungureanu nu a discutat la Budapesta pe tema "Trianon"-ului", ci s-a avut in vedere posibilitatea unei coproductii romano-ungare cu ajutorul televiziunilor nationale asupra perioadei 1918-1920. E vorba despre o actiune strict culturala, fara implicatii politice.
INTENTIE. Acelasi Koltay Gabor revine asupra mesajului pe care filmul doreste sa-l transmita si afirma ca, personal, este convins ca filmul va duce "la analize, discutii si in cele din urma la renegocierea drepturilor maghiarilor din Romania". In acelasi timp, Koltay Gabor a dorit sa informeze opinia publica romaneasca asupra faptului ca, in urma amenzii primite pentru difuzarea "unui film nevinovat", grupul de tineri a inaintat la Bruxelles o contestatie Parlamentului european. S-a recurs la apelul catre institutiile internationale, in conditiile in care aceiasi reprezentanti unguri care au convocat conferinta sustineau ca Uniunea Europeana nu poate ajuta la rezolvarea problemelor nationale dintre Romania si Ungaria si ca singura solutie raman dezbaterile pe plan intern.
DISCUTII
|
Difuzarea la Antena 1 a filmului "Trianon" a incins o serie de discutii ulterioare pe aceasta tema. La Radio Romania Actualitati, Vartan Arachelian i-a avut invitati pe Ion Cristoiu si pe Dinu Zamfirescu. S-a amintit motivul neacceptarii filmului in Ungaria, respectiv inadecvarea interpretarii evenimentelor istorice, s-a discutat despre anacronismul filmului, despre frustrari neconsumate ale unora dintre maghiari. Ion Cristoiu a deslusit reactia violenta a regizorului si istoricului fata de C.T. Popescu, sustinand ca ei nu venisera de fapt cu intentii pasnice si ca incercarile lui C.T.P. de a aplana conflictul le zadarniceau intentiile.
|
MESAJE
|
Emisiunea "Marius Tuca Show" in cadrul careia a fost difuzat "Trianon", in premiera in Romania, a starnit interesul publicului, atat al celui roman, cat si al celui maghiar. La numai un sfert de ora de la inceperea emisiunii, la Antena 1 s-a primit un telefon care anunta plasarea unei bombe in incinta televiziunii. In timpul emisiei, au fost primite 4.200 de SMS-uri, de patru ori mai mult decat de obicei, si 800 de e-mail-uri. Iata cateva dintre ele:
"Daca am putea sa nu mai auzim ungureste macar acum, dupa acele doua ore."
"Tuca, esti vandut ungurilor. Akai."
"Documentarul este profund revizionist, iredentist si mai ales antiromanesc."
"Va multumim pentru acest film. Ati aratat ca putem fi intelesi si noi si exista oameni care vor sa ne inteleaga."
"Nu Ungaria Mare, ci Romania Mare. As vrea sa se mai nasca o data Mihai Viteazul si sa mai starpeasca o data pe Batory-isti."
"Maghiarii au dreptul la propria viziune asupra istoriei si au dreptul sa spere. Dar oare nu ar fi mai util sa spere in limite realiste?" Andreea din Iasi
"Alt subiect nu ati gasit? De hortisti nu a auzit invitatul dvs.? Stiti ca in Ardeal, daca ceri o Salvare in limba romana poti avea surpriza sa nu vina? E stupid!"
"EROII REVOLUTIEI ROMANE SUNT ROMANII CARE AU MURIT UCISI DE GLOANTE, NU PREOTUL UNGUR. SA VA FIE RUSINE, DOMNULE REGIZOR."
"SUNT SAS DIN SIBIU! DE CE ROMANII NU FAC UN FILM PT. A IMPROSPATA AMINTIRI DESPRE IP SI TRASNEA? IOHAN GAADT!"
"Austro-Ungaria a existat 50 de ai iea ei plang 100 la mormant strain. filmul are clar un mesaj revizionist fascist"
"Felicitari hurezeanu!"
"Bravo, MARIUS, asta e democratie! Noi prezentam un film pe care UNGARIA nu are curaj sa il difuzeze."
"CEL MAI RIDICOL FILM ISTORIC. UNGURII NICI NU STIU PE CE LUME TRAIESC.
|