x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Triunghiul Bermudelor din Argeș: cum a dispărut un milion de lei

Triunghiul Bermudelor din Argeș: cum a dispărut un milion de lei

de Diana Scarlat    |    18 Aug 2016   •   09:14
Triunghiul Bermudelor din Argeș: cum a dispărut un milion de lei

Triunghiul inițiatic, magic, al creștinismului sau rupestru – cum este cunoscut, în funcție de preferințele celor care merg să-l viziteze - din județul Argeș, care poate fi trasat pe hartă între bisericile săpate în piatră de la Corbi, Nămăiești și Cetățuia-Negru Vodă, poate fi considerat un Triunghi al Bermudelor autohton. Nu pentru că este zonă cu activitate paranormală, ci pentru că s-a investit un milion de lei acolo, dar nimeni nu înțelege în ce anume.

Printre fenomenele paranormale din Triunghiul Bermudelor de România se numără și dispariția recentă a unui milion de lei din fonduri Regio. La mănăstirea de la Nămăiești s-au făcut, într-adevăr, investiții, dar nu cu banii proiectului, ci din fondurile proprii ale mănăstirii. La Cetățuia ajung doar cei care se încumetă să-și lase mașina la baza dealului, asumându-și riscul de a nu o mai găsi la întoarcere, iar mănăstirea din stâncă este îngrijită atât cât să nu se deterioreze în totalitate. La Corbii de Piatră nu s-a făcut nicio investiție recentă, iar actualul primar, specializat în accesarea de fonduri europene, a încercat să obțină finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, dar s-ar putea să piardă proiectul, din cauza legislației lacunare.

Panourile i-au luat prin surprindere

Edilul din Corbii de Piatră spune că milionul de lei i-ar fi fost de mare folos pentru renovarea bisericii, amenajarea unui traseu turistic, dar și pentru promovare. „Mă întreb și eu unde sunt banii. M-am dus într-o zi la Nămăiești și am văzut un panou care anunța că s-a investit un milion de lei în Triunghiul Rupestru. Maica stareță nu știa nimic. Mi-a spus că a venit cineva și l-a pus în curte, iar enoriașii deja comentau că a primit bani de la Uniunea Europeană să repare biserica. Apoi m-am trezit că vin și la noi să pună același panou. Eu abia ajunsesem primar și le-am spus să-mi explice în ce constă acest proiect. Am sunat la numărul de telefon de pe panou și mi s-a spus că banii au fost pentru promovare, care constă în diverse materiale, dar ei nu au voie să facă promovare decât în zonă, nu la nivel național sau internațional. Le-am cerut materialele, dar nu am primit nimic de atunci”, ne-a mărturisit Virgil Baciu, primarul comunei Corbi. Panoul de la Corbii de Piatră stă și acum ascuns după clopotniță, pentru că starețului i-a fost rușine să-l lase la vedere. 

Nici ANT nu știe nimic despre proiect

Nimeni nu înțelege care este beneficiarul acestui proiect Regio, pentru că nici Biserica, nici primăriile nu au fost măcar anunțate de existența finanțării, decât după ce au fost montate panourile.  Raluca Anghel director al Direcției de Promovare, a explicat, pentru Jurnalul Național, că nu ANT a implementat proiectul, deși apare menționat pe unicul pliant care mai există pe internet. În urma reorganizării Ministerului Dezvoltării, din ianuarie 2013, o altă autoritate a preluat această sarcină pentru aprobarea finanțării. Asociația Împreună pentru Tine, care apare pe materialul de promovare ca partener în proiect, este de negăsit. Pagina web nu mai există, iar la numerele de telefon afișate nu mai răspunde nimeni. Laurențiu Crâmu, directorul Direcției de Gestionare a Fondurilor Comunitare pentru Turism, din Ministerul Dezvoltării, a explicat că nici ministerul, nici vreuna dintre direcțiile sau autoritățile acestuia nu inițiază astfel de proiecte, ci doar decontează banii, dacă instituțiile consideră că proiectele sunt eligibile.

Deși promovarea unor obiective turistice la nivel local este aberantă – din simplul motiv că localnicii cunosc aceste obiective -, prin programul Regio s-au putut deconta sute de astfel de proiecte.

Înăsprirea nejustificată a criteriilor de încadrare a localităților turistice sau a monumentelor în categoria celor de interes național a adus sute de obiective turistice în stadiul de ruine. Chiar și localitatea Bran a decăzut la statutul de localitate de interes local. Primarii fie nu știu, fie nu vor, fie nu au pârghii legale pentru a întreține și promova obiectivele. La Corbii de Piatră, Primăria ar trebui să găsească o metodă de negociere cu proprietarii care au terenurile până la limita cu monumentul, dar legislația este lacunară. Din cauza întârzierii acestor negocieri, documentația pentru un proiect cu finanțare europeană s-ar putea pierde. Acest proiect ar include restaurarea bisericii din stâncă și amenajarea unui traseu turistic.

Cele mai multe proiecte finanțate prin programul Regio au avut ca beneficiari primăriile, dar, în cazul Triunghiului Rupestru, asociația care l-a inițiat a dispărut ca prin... magie. 

 

Răspunsul Ministerului Dezvoltării

×