x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Troc romano-maghiar

Troc romano-maghiar

26 Apr 2004   •   00:00

Daca sambata la Budapesta, ministrul Mircea Geoana a descoperit o placa in memoria omului politic roman Emanoil Gojdu, duminica, la Arad, a fost inaugurat Parcul reconcilierii romano-maghiare.

Spre deosebire de autoritatile ungare, cele romane s-au miscat mai repede: maghiarii si-au vazut reamplasata Statuia celor 13 generali, dar romanii au avut parte doar de o placuta comemorativa, desi s-a pus problema recuperarii mostenirii Gojdu.

BUDAPESTA. Ministrul Geoana a spus in capitala ungara ca asa cum Romănia a rezolvat, la solicitarile „uneori insistente ale partii maghiare", multe lucruri importante, sensibile pentru romăni, recuperarea mostenirii Gojdu, o mostenire comuna romăno-maghiara, reprezinta un gest minim de „recompensare" din partea Ungariei a ceea ce Guvenrul romăn a facut in mod constant. De asemenea, el a cerut opiniei publice ungare „Aveti grija si protejati-i pe putinii romăni care se mai afla in Ungaria, pentru ca ei sunt o avutie comuna, o punte de legatura intre tarile noastre", a spus ministrul.

ARAD. La inaugurarea Parcului Reconcilierii romano-maghiare si la redezvelirea statuii celor 13 generali maghiari din Arad au participat 7.000 de persoane, majoritatea maghiari din Romănia si din Ungaria, precum si premierul Ungariei, Peter Medgyessy. Guvernul roman a fost reprezentat doar de ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, premierul Adrian Nastase lipsind de la acest eveniment.

De altfel, la 6 octombrie 1999, cand trebuia inaugurat la Arad Parcul Reconcilierii romano-maghiare, a carui infiintare a fost negociata de premierul roman de atunci, Radu Vasile, si de cel ungar, Viktor Orban, planul a fost abandonat. Atunci a venit la Arad doar Viktor Orban, in vizita neoficiala. El nu a fost intampinat de nici un reprezentant al Guvernului roman, nefiind prezent nici Radu Vasile, nici ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, despre care se anuntase ca il va inlocui pe premier.

Huiduieli

Inaugurarea parcului de la Arad a avut parte si de un incident. Un grup format din cateva zeci de persoane care purtau steaguri romănesti au huiduit si au scandat „tradatorii" si „rusine" in momentul in care au fost prezentati ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, si presedintele UDMR, Marko Bela. Jandarmii si politistii au incercat sa ii tempereze pe recalcitranti, fara insa a-i scoate din multime.

Irina Cristea, Gabriela Antoniu, Monica Iordache
×
Subiecte în articol: observator