Ministerul Administraţiei şi Internelor va desfăşura campania de prevenire a infracţiunilor electorale "Tu decizi! Votează legal!”. Potrivit MAI, campania are ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, "neinfluenţat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare”. MAI a precizat că, potrivit Legii 35/2008, constituie contravenţii: semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite; refuzul de a se primi şi înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale; refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris; continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 10.000 de lei, în funcţie de tipul contravenţiei.
Votul multiplu, închisoare de la şase luni la cinci ani
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea articolului 55 al Legii 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria acestor tipuri de bunuri materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. De asemenea, sunt exceptate şi alte obiecte inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri a căror valoare depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales, precum şi fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Licitaţiile pentru tipărirea buletinelor de vot, anulate în Bihor şi Tulcea
Licitaţiile pentru tipărirea buletinelor de vot în judeţele Bihor şi Tulcea au fost anulate după ce asupra corectitudinii acestora au planat suspiciuni, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe. "S-a luat hotărârea ca, în cazul în care o licitaţie este contestată, să fie anulată, iar procedura să fie reluată în aşa fel încât să nu planeze nicio suspiciune faţă de modul în care s-au achiziţionat materialele necesare procesului de votare. Am dat termen de două zile celor două prefecturi să soluţioneze contestaţiile şi să organizeze noi licitaţii pentru ca buletinele de vot să fie gata în timp util”, a explicat Stroe, citat de Mediafax. În acelaşi timp, ministrul Stroe a declarat că la restul prefecturilor din ţară nu sunt probleme, iar autorităţile sunt în grafic cu toate pregătirile necesare pentru 9 decembrie, data alegerilor parlamentare. Potrivit legii, MAI repartizează Instituţiilor Prefectului sumele necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, iar prin prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, asigură achiziţionarea hârtiei necesare pentru tipărirea buletinelor de vot şi repartizarea cantităţilor necesare fiecărei prefecturi. Tot MAI asigură şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea "Votat” şi imprimarea timbrelor autocolante ce se aplică pe cărţile de identitate ale cetăţenilor. "S-au cumpărat 17,6 milioane de timbre autocolante plus încă zece la sută, aşa cum cere legea”, a afirmat tot în cadrul conferinţei de astăzi ministrul Duşa.
17.217 secţii de votare: 5.067 în municipii, 1.739 în oraşe şi 10.411 în comune
În cadrul celor 41 de circumscripţii electorale judeţene au fost organizate un număr de 17.217 secţii de votare, din care 5.067 în municipii, 1.739 în oraşe şi 10.411 în comune. În municipiul Bucureşti vor funcţiona 1.239 secţii de votare, iar în ţară sunt organizate, în total, 18.456 secţii de votare. Ministerul Afacerilor Externe a organizat 295 secţii de votare în cadrul circumscripţiei electorale nr. 43 pentru românii cu domiciliul în afara ţării. În total, în cele 43 circumscripţii electorale, vor funcţiona, un număr de 18.751 secţii de votare. Informaţii detaliate privind activităţile MAI pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare le puteţi afla accesând www.votlegal.mai.gov.ro.