x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţuluş, acuzat de încălcarea codului deontologic

Ţuluş, acuzat de încălcarea codului deontologic

de Violeta Fotache    |    29 Oct 2008   •   00:00

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta în şedinţa de joi patru cazuri de încălcare a Codului deontologic al magistraţilor, fapte care nu constituie abatere disciplinară.Printre cei patru procurori acuzaţi de lipsă de deontologie se află atât şeful Secţiei a II-a din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Doru Florin Ţuluş, cât şi procurorul anchetator din cazul clanului condus de Sile Pietroi, Maximilian Bălăşescu.



EFECT DIN 2007
Şeful procurorilor specializaţi în combaterea faptelor penale conexe infracţiunilor de corupţie, Doru Ţuluş, este acuzat de încălcarea articolului 12 din Codul deontologic, potrivit site-ului CSM. Surse judiciare ne-au precizat că această încălcare a deontologiei profesionale a fost constatată de Comisia de Disciplină pentru procurori, pe baza rezultatelor controlului de anul trecut efectuat la DNA de către Inspecţia Judiciară. Articolul încălcat prevede că "judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să-şi îndeplinească cu competenţă şi corectitudine îndatoririle profesionale, să respecte îndatoririle cu caracter administrativ stabilite prin legi, regulamente şi ordine de serviciu".
Tot pentru încălcarea acestui articol sunt acuzaţi şi procurorii Gheorghe Neacşu (Parchetul Judecătoriei Pucioasa), Paula Tănase (Parchetul Tribunalului Galaţi) şi Maximilian Bălăşescu, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Acesta din urmă este acuzat şi de încălcarea articolelor 18 alin (2) şi 23 din Cod. Bălăşescu este procurorul care, dezamăgit de refuzul arestării lui Sile Pietroi de către judecători, a declarat că mai bine s-ar face hoţ. Secţia a fost sesizată de Comisia de disciplină pentru procurori, după ce aceasta a constatat că greşelile comise de cei patru magistraţi nu constituie abateri disciplinare, ci doar încălcări ale Codului deontologic. Ei vor fi audiaţi joi la CSM, iar în cazul în care Secţia hotărăşte clar că au încălcat Codul deontologic, dosarele profesionale ale procurorilor în cauză nu vor mai fi fără de pată.

Citiţi aici raportul ultimului control la DNA - format doc

×
Subiecte în articol: observator