x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţuluş şi Morar, contrazişi de subordonaţi

Ţuluş şi Morar, contrazişi de subordonaţi

de Violeta Fotache    |    18 Mar 2008   •   00:00

Un rechizitoriu întocmit de procurorul Doru Ţuluş şI contrasemnat de şeful DNA, Daniel Morar, a fost făcut ţăndări la instanţă, după ce procurorul de şedinţă a cerut achitarea inculpatei.

D’ALE DNA - Judecătoarea Maria Huza, achitată la cererea acuzării

 

Un rechizitoriu întocmit de procurorul Doru Ţuluş şI contrasemnat de şeful DNA, Daniel Morar, a fost făcut ţăndări la instanţă, după ce procurorul de şedinţă a cerut achitarea inculpatei. S-a întâmplat în cazul judecătoarei Maria Huza, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a fost vineri absolvită de vină de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti.

Deşi a fost achitată în procesul pe care i l-a deschis Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după indignarea unui fost ministru al Justiţiei, ieri când am stat de vorbă cu ea judecătoarea Maria Huza nu părea un om bucuros ori fericit sau măcar liniştit. Dimpotrivă.  “Nu mai pot, vreau să se termine toată problema asta nenorocită care ţine de doi ani şI jumătate. Da, am fost achitată la cererea procurorului de şedinţă, un magistrat de la DNA, dar vă rog nu mai scrieţI nimic, vreau să se termine”, ne-a spus femeia scoasă şI din CSM, nu doar din postul de preşedinte al Tribunalului Bucureşti. Maria Huza spune că pentru ea viaţa “a stat în loc” chiar din octombrie 2005. Întrebată ce va face dacă verdictul achitării devine unul definitiv, Maria Huza a exclus posibilitatea întoarcerii sale ca magistrat: “Nu mai pot să stau acasă, dar sub nici o formă nu mă mai întorc judecător, într-un asemenea sistem”.

 

ONOARE PĂTATĂ. Instanţa a dispus achitarea Mariei Huza constatând că infracţiunii pentru care a fost trimisă în judecată de procurorii DNA “îi lipseşte unul dintre elementele constitutive”. Ea a fost judecată pentru instigare la acordarea de credite cu încălcarea legii prevăzută de articolul 25 raportat la articolul 10 litera b din Legea 78/2000.A fost achitată şi pentru infracţiunea de fals în declaraţii. Copartener în dosar, Mihai Enăchescu, fost director la Administraţia Fondului Imobiliar din Primăria Bucureşti, a fost şI el achitat instanţa apreciind că fapta sa nu este prevăzută de legea penală. El a fost acuzat de infracţiunea de acordare de credite cu încălcarea legii prevăzută de articolul 10 litera b din Legea 78/2000. Dosarul întocmit de DNA privea modul în care i-a fost atribuită o locuinţă judecătoarei Huza.

Rechizitoriul  prin care cei doi au fost deferiţI justiţiei a fost întocmit de procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei a II-a din cadrul DNA. Cel care a contrasemnat actul de trimitere în judecată a fost chiar şeful DNA, Daniel Morar. De ce n-au văzut cei doi capi din DNA în urmă cu doi ani şI jumătate ceea ce a observat anul acesta, în faţa instanţei, un alt procuror DNA? Femeia a ţipat încă de la începutul scandalului că este victima unui “dosar politic”. În măsura în care verdictul achitării (care poate fi atacat la Tribunal în termen de zece zile) rămâne unul definitiv, apărarea judecătoarei devine  concluzie despre activitatea DNA.

                
    

×
Subiecte în articol: observator huza