x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tun de peste un million de euro

Tun de peste un million de euro

de Suzan Mehmet    |    21 Mar 2008   •   00:00

Un tânăr afacerist orădean a reuşit, în complicitate cu funcţionarii bancari, să facă în doi ani credite în valoare de peste un milion de euro. Pentru această “performanţă” el s-a folosit de semnătura a peste 100 de persoane, cele mai multe dintre ele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Un tânăr afacerist orădean a reuşit, în complicitate cu funcţionarii bancari, să facă în doi ani credite în valoare de peste un milion de euro. Pentru această “performanţă” el s-a folosit de semnătura a peste 100 de persoane, cele mai multe dintre ele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Adrian Ştefan le promitea clienţilor un post bine plătit şi chiar i-a “angajat” fictiv la diverse societăţi pe care le deţinea pentru a lua banii. Mai mult, el a reuşit să-i determine pe câţiva dintre ei să garanteze cu propriile apartamente pentru împrumuturi de zeci de mii de euro. Alţii au luat doar credite pentru nevoi personale,de-asemenea în schimbul unui loc de muncă bine remunerat.

OCTOMBRIE, ULTIMUL BAL. Până în luna octombrie a anului trecut, Adrian Ştefan a achitat lunar toate ratele şi dobânzile aferente creditelor contractate. În luna noiembrie, însă, lucrurile s-au complicat. Funcţionarii băncilor au început să-şi sune clienţii, solicitându-le, evident, să-şi achite datoriile. Atunci s-au dezmeticit şi “angajaţii” lui Adrian Ştefan. “Binefăcătorul” lor dispăruse. Din noiembrie şi până la sfârşitul anului trecut, Inspectoratul Poliţiei Judeţene Bihor a înregistrat aproape 100 de plângeri. Toate cu aceeaşi temă, dar cu conţinut diferit, în funcţie de suma împrumutată şi de înţelegerea avută cu Adrian Ştefan. “Eu am luat anul trecut, în mai un credit de 6000 euro pentru nevoi personale. Mi-a promis că mă angajează la firma lui, ca distribuitor. Nu a trebuit să fac nimic pentru acest credit. Pur şi simplu m-a chemat într-o zi la bancă să ridic banii. Asta a fost tot. Acum mi-am pus un avocat pentru că nu vreau să plătesc eu datoriile altuia”, a spus Claudiu Călin, unul dintre păcăliţi. Angajaţiii lui Adrian Ştefan nu au lucrat,însă, nici macar o singură zi. Contractele de muncă, cu ştampilă falsă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, nu au fost înregistrate, de fapt, oficial, niciodată.

GARANŢII SI COMPLICI. Conform informaţiilor furnizate de I.P.J Bihor, zeci de persoane au garantat pentru Adrian Ştefan cu propria locuinţă. Ba uneori chiar cu două sau trei apartamente proprietate personală, în funcţie de suma solicitată şi în schimbul unei cote-parte din împrumut. Pentru că ratele sunt substanţiale, iar acum nu mai are cine să le plătească, oamenii vor ajunge curând în stradă pentru că băncile vor trece, conform procedurii, la executări silite pentru recuperarea datoriilor. La sfârşitul lunii noiembrie, câteva plângeri au fost înregistrate şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Avocaţii persoanelor păcălite au solicitat anchetarea lui Adrian Ştefan pentru săvârşirea în concurs şi în formă continuă a infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii. Aceştia susţin că pot dovedi inclusiv complicitatea lui Adrian Ştefan cu funcţionarii bancari. Conform declaraţiilor date la I.P.J., păcăliţii nu au fost decât o singură dată la bancă pentru a ridica banii, iar contractele individuale de muncă erau “înregistrate” cu doar câteva zile înaintea solicitării creditelor, în timp ce politica de creditare a băncilor impune o vechime de cel puţin trei luni într-un loc de muncă. “Un alt argument, spun avocaţii, ar fi faptul că o parte din cei care au solicitat credite erau minori. Este de neînţeles cum au omis acest amănunt nişte funcţionari de bancă”.

ANCHETA.”Sunt peste 100 de plângeri, iar prejudiciul se ridică la câteva zeci de miliarde de lei vechi. Deci peste un milion de euro. După ce punem sumele astea cap la cap, dosarul va merge la D.N.A., pentru că este de competenţa lor. Sunt 4 bănci prejudiciate: Romexterra, Volksbank, B.R.D. şi Citibank. Adrian Ştefan va fi dat în urmărire generală internaţională”, a declarat procurorul Vasile Popa. El a mai precizat că dosarul este deja foarte stufos şi că este posibil să mai apară nişte plângeri. Şefii sucursalelor bancare implicate nu au făcut încă niciun fel de comentariu. Evident că implicaţiile sunt grave şi că imaginea băncilor poate ieşi uşor şifonată din această poveste, fiind foarte clar că nu poţi lua peste 100 de credite, în condiţiile enunţate anterior, fără să te ajute nimeni. Din acest considerent, fiecare instituţie bancară încearcă să-şi recupereze pagubele folosind procedura standard: telefoane, somaţii, executări silite. Dar totul în linişte, ca să nu se afle. “Dosarul la care faceţi referire se află în faza de cercetare la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor. În această fază a cercetărilor nu vă putem prezenta valoarea totală a prejudiciului, acesta urmând a fi stabilit cu certitudine la finalizarea anchetei”, a precizat subinspectorul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei bihorene. Într-adevăr, prejudiciul nu poate fi încă oficializat pentru că o parte dintre persoanele păcălite au plătit sau vor să plătească aceste credite integral. Atât I.P.J., cât şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, au precizat că Adrian Ştefan este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dispărut fără urmă

Adrian Ştefan nu a uitat, însă, să-i lase soţiei o scrisoare, datată 1 noiembrie 2007, cu un mesaj clar pentru pacăliţi: “ Draga mea, te-am iubit mai mult decât orice pe lumea asta, dar nu mai pot îndura zbuciumul acesta (…). Nu trebuie să-ţi faci griji pentru credite, pentru că fiecare şi-a folosit banii şi m-au tras în jos…deci toţi au să-mi dea sume mari de bani şi dacă au făcut ceva, nu au făcut-o gratis. Pentru creditele lor am plătit tot eu (…). Nimeni nu va şti niciodată unde am luat terenuri şi pe numele cui, pentru că am făcut totul de unul singur. Nimeni nu va fi prost să recunoască vreodată că nu e al lui, iar alţii vor suferi”.


Cum şi unde a cumpărat terenuri Adrian Ştefan, şi mai ales pe numele cui, va stabili, probabil în curând, ancheta derulată de lucrătorii I.P.J. Bihor.

×
Subiecte în articol: observator ştefan adrian