x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tunul de la Bran

Tunul de la Bran

de Libiu Mateescu    |    09 Ian 2007   •   00:00
Tunul de la Bran

Avocatii lui Dominic Habsburg negociaza la pret de specula Castelul Bran, obtinut din donatie. Consiliul Judetean Brasov si Ministerul Culturii parca vor sa inghita hapul de 60 de milioane de euro. Se-natorul Nicolae Iorga a propus o solutie juridica radi-cala si posibil legala - anularea actului de donatie.

Revendicarea Castelului Bran de catre Dominique de Habsburg si fratii sai a pus pe jar autoritatile judetene, avand in vedere suma uriasa solicitata de proprietar: 60 de milioane de euro.

Pretentiile ar avea la baza o oferta a lui Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea Londra, care ar dori cumpararea castelului cu banii jos. Desi statul roman, prin Ministerul Culturii, s-ar fi inteles cu urmasul Habsburgilor sa-i rascumpere obiectivul retrocedat la un pret de principiu mult mai mic, respectiv 25 de milioane de euro, drept de preemtiune si cu pastrarea statutului de muzeu timp de trei ani, printr-un contract de administrare semnat cu ministrul Adrian Iorgulescu, ulterior, Dominique de Habsburg s-a razgandit in fata ofertelor mult mai atractive de pe piata imobiliara internationala.

BRASOVUL VREA CASTELUL. CJ Brasov, prin presedintele Aristotel Cancescu, a decis sa identifice resursele financiare impreuna cu Ministerul Culturii, pentru a rascumpara Castelul Bran, considerat principalul monument istoric din judetul Brasov. Adrian Maxim, consilierul judetean care se ocupa cu problema preluarii castelului la patrimoniul judetean, a declarat: "Acest obiectiv istoric si turistic este esential pentru judetul Brasov si pentru zona Branului. Cetatenii de acolo au solicitat chiar si Consiliul Local din Bran sa faca ceva sa nu se piarda castelul. Toata zona agroturistica din Bran si Moeciu s-a dezvoltat in jurul renumitului castel care l-ar fi gazduit pe Vlad Tepes. Noi am decis la Consiliul Judetean sa rascumparam castelul impreuna cu Ministerul Culturii, dupa ce vor avea loc discutiile din Austria de la sfarsitul lunii, intre Habsburgi si Aristotel Cancescu. Corect ar fi ca proprietarii sa scada din pretentii costul renovarilor si al consolidarilor realizate la stanca pe care sta castelul, dar cele de la peretele de Nord. Chiar in 1948, in timpul nationalizarii, aceste fisuri amenintau cu prabusirea Castelului Bran".

LEASING INTERNATIONAL. In urma discutiilor purtate ieri de seful CJ Brasov, Aristotel Cancescu, la Bucuresti cu ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, Cancescu a declarat: "Consiliul Judetean nu vrea sa piarda Castelul Bran, pentru ca el reprezinta o imagine a intregului judet si a Romaniei, in afara tarii. Turismul brasovean ar avea de suferit in acest caz. Putem plati 2,7 milioane de euro in primii doi ani, restul urmand a fi achitat in decurs de zece ani, printr-o banca din Viena, in urma unui imprumut tip leasing pe care Consiliul Judetean il va contracta. Dominique de Habsburg va primi insa de la banca toti banii, respectiv 60 de milioane de euro. Din exploatarea turistica a castelului se poatre obtine foarte mult", sustine Cancescu. Mai mult, seful CJ Brasov sustine ca s-a inteles cu avocatii Habsburgilor, pentru aceasta varianta financiara: "Eu am instiintat firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir a domnului avocat Corin Trandafir, reprezentantul legal al proprietarilor, ca urmeaza ca azi sa primeasca in scris hotararea noastra de la Consiliul Judetean". Aceasta pozitie a fost sustinuta inclusiv de avocatii lui Dominique de Habsburg. Aristotel Cancescu a mai sustinut ca se vor respecta toate intelegerile cu proprietarii: "Nu vrem sa pierdem castelul si ar fi ideal sa participe financiar si ministerul". Din negocierile purtate pana in prezent a rezultat ca MCC ar putea renunta la dreptul de preemtiune pe care il are la cumpararea Castelului Bran, in favoarea CJ Brasov, varianta agreata si de avocatii proprietarilor, vanzarea putandu-se realiza printr-un simplu contract cu forul judetean.

SOLICITARE. Mult mai vehement in declaratii a fost senatorul brasovean al PRM Nicolae Iorga, care a amenintat cu nationalizarea Castelului Bran in fata pretentiilor absurde ale Habsburgilor: "Este o nesimtire sa ceri atatia bani pentru un castel pe care ti-a fost donat de statul roman. Daca Dominique de Habsburg se erijeaza in urmas al celor care au primit castelul Bran ca donatie, respectiv Regina Maria, si noi suntem urmasii celor care au facut donatia, adica Brasovul si statul roman, avand aceeasi calitate juridica. In aceasta calitate, voi cere maine primului ministru al Romaniei sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa anulam donatia, in baza principiului ingratitudinii. Conditiile legale de donare si de revocare a donatiilor sunt prevazute in Codul Civil la Art. 813 din Sectiunea a III-a si la Art. 829 din Sectiunea a II-a, legi in vigoare si in 1920, cand s-a facut donatia. Castelul Bran este al romanilor, fiind atestat documentar in 1377, deci Habsburgii nu au participat la construirea acestuia", sustine senatorul.

REACTIE
Consiliul Judetean Brasov nu are dreptul de a cumpara Castelul Bran. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu (foto), a declarat ieri ca statul roman are drept de preemtiune la cumpararea Castelului Bran, deci mostenitorii principesei Ileana trebuie sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii. "O astfel de oferta oficiala nu exista. Parerea mea este ca avem de-a face cu o tatonare a pietei. CJ Brasov nu poate sa faca nimic pana ce Ministerul Culturii nu isi manifesta dreptul de preemtiune", a sustinut Iorgulescu. Ministrul Culturii s-a si intalnit cu presedintele CJ, liberalul Aristotel Cancescu, la sedinta Delegatiei Permanente a PNL si au avut o discutie pe aceasta tema. Iorgulescu a spus ca Ministerul Culturii "va vedea" daca isi va exercita dreptul de preemtiune, dar ca l-a sfatuit pe Cancescu sa renunte deocamdata la contractarea creditului pentru cumpararea Branului. (M.I.A.)
×