x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tupeu de jandarm: "simplul fapt că am uniforma pe mine îmi dă dreptul să legitimez pe oricine în ţara asta"

Tupeu de jandarm: "simplul fapt că am uniforma pe mine îmi dă dreptul să legitimez pe oricine în ţara asta"

de Petru Zoltan    |    14 Feb 2012   •   19:06
Tupeu de jandarm: "simplul fapt că am uniforma pe mine îmi dă dreptul să legitimez pe oricine în ţara asta"

Ora 21:30. Piata Universitatii. Un grup de 50-60 de tineri care se strang seara de seara la fantana de la Facultatea de Arhitectura au plecat spre Centrul Vechi, asa cum au facut si in alte seri. Pe strada Ion Ghica, langa biserica Rusa un grup de patru jandarmi a intrat printre tineri, incercand sa-i opreasca. La un moment dat, unul dintre jandarmi – cel ce parea a fi mai mare in grad- a incercat sa-l scoata din multime pe Claudiu Craciun, portavocea manifestantilor din Piata Universitatii.

Tnerii aflati langa el au facut imediat un scut, incercand sa-l impiedice pe jandarm sa-l ridice pe Claudiu. Vazand ca nu-l pot izola, cei patru jandarmi au format un cordon in fata grupului, cerandu-le protestatarilor sa nu intre in Centrul Vechi, fara a da insa vreo explicatie plauzibila in acest sens. Un alt jandarm a incercat sa justifice actiunea, spunand ca "au primit un ordin de la un superior", zicand ca nu ii vor lasa sa mearga spre Centrul Vechi pana la primirea de noi ordine. Intr-un final, a aparut un barbat imbracat civil care s-a postat in spatele jandarmilor.

Dupa cateva "soapte" schimbate cu colegii, jandarmi au parut sa se mai calmeze. Tinerii au profitat de neatentia lor si si-au continuat drumul spre Centrul Vechi. S-au oprit in spatele Bancii Nationale, unde au scandat: "Nici de Sfantul Valentin, pe Basescu nu-l iubim" si "Basescu nu rezisti, nici cu mii de securisti!". Marsul a continuat pe strada Smardan, acolo unde un grup de sapte jandarmi incerca sa faca rost de coli de hartie pentru a-i legitima pe protestatari. Faptul ca jandarmii nu erau pregatiti cu nimic pe care sa noteze anumite date, pare a justifica ordinul primit direct de la superiori pentru a bloca manifestatia pasnica. Jandarmii au inceput sa-i legitimeze pe toti fara a se prezenta, spunand ca "simplul fapt ca am uniforma pe mine imi da dreptul sa legitimez pe oricine in tara asta".

Grupul de tineri a fost oprit pe strada Smardan in fata unui local. Managerul pubului, isterizat de faptul ca tinerii au fost opriti acolo, a inceput sa tipe si sa-i ameninte fara ca jandarmeria sa intervina. Intrebat de ce ii goneste de pe domeniul public, managerul a motivat ca "ei se afla pe un domeniu privat si nicidecum pe un domeniu public". In cazul in care managerul ar fi avut dreptate, si demonstratia s-ar fi produs pe domeniul privat, potrivit legii, jandarmeria nu ar fi fost indreptatita sa-i legitimeze pe tineri. In tot acest timp, tinerii au fost filmati de un cameraman-civil al jandarmeriei.

"Noi am plecat din Piata Universitatii spre Centrul Vechi intr-o actiune pe care am facut-o de patru-cinci ori in ultimele saptamani, intr-o manifestatie linistita, pasnica.Am cantat cantecele Pietii Universitatii , fara sa deranjam in nici un fel. Chiar am fost primiti cu simtapatie de catre cei din Centrul Vechi. Dupa aceea, ne-am mai plimbat prin Centrul Vechi, dar am fost retinuti de jandarmi de mai multe ori, fara a putea sa iesim din perimetrul facut de acestia.Ne-au luat datele, spunandu-ne ca am incalcat legea si am tulburat linistea publica. Unul dintre jandarmi ne-a spus ca nu ar fi trebuit sa plecam din Piata Universitatii", ne-a declarat Claudiu Craciun.

Stoica Alexandru, un tanar protestatar de 26 de ani, a fost ridicat brusc din multime de jandarmi pentru a fi amendat."Nu am facut nimic, nu stiu de ce m-au luat din multime", a declarat acesta.

Jandarmii si-au continuat nestingheriti "revolta", au blocat drumul si le-a solicitat protestatarilor sa ramana pe loc, spunand ca "toata lumea va fi legitimata si sanctionata pentru tulburarea linistii si ordinii publice.Colonelul Chiriac, de la Unitatea de Jandarmerie de la Magurele, cel care conducea detasamentul de jandarmi a refuzat sa dea un raspuns la intrebarea daca Costel Gavrila, seful Jandarmeriei Romane stie ceva despre aceasta "interventie" cu exces de zel.

×
Subiecte în articol: proteste piata universitatii