x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tupeu Priplata - "Romania este un Congo al Europei"

Tupeu Priplata - "Romania este un Congo al Europei"

de Anca Aldea    |    13 Aug 2005   •   00:00
Tupeu Priplata  -  "Romania este un Congo al Europei"

Fugit din Romania si scapat astfel de sub autoritatea statului care il condamnase la opt ani de inchisoare pentru asasinarea lui Virgil Sahleanu, cehul Priplata isi bate joc de noi.

"Romania functioneaza dupa legile junglei", a declarat omul de afaceri Frantisek Priplata, condamnat in 2002, impreuna cu alte doua persoane, pentru complicitate la uciderea liderului sindical al societatii Tepro Iasi.

Taman ce a fugit din Romania, scapand, prin nu stim ce subterfugii, de sub autoritatea statului, care il condamnase la opt ani de inchisoare pentru asasinarea lui Virgil Sahleanu, ca Priplata declara din nou in presa ceha ca este victima nevinovata a unui sistem juridic bolnav, plin de inadvertente. "Romania este Congoul Europei", a spus omul de afaceri, bucurandu-se ca Cehia se numara printre acele tari care nu sunt obligate sa-si extradeze cetatenii in statele non-membre ale Uniunii Europene.

SCENARIU. "Cinci ani am tot spus ca, daca nu mi se va face dreptate, voi fugi", spune Priplata, citat de cotidianul ceh The Prague Post. Omul de afaceri, in varsta de 57 de ani, care vede peste tot in jurul sau numai conspiratii, aminteste ca in ziua asasinatului din scara blocului in care locuia Sahleanu nici macar nu era in tara. Ulterior, "politia i-a obligat pe martori sa spuna ca eu am fost de vina. Toti martorii, cu exceptia unuia singur, si-au retras declaratiile. Localnicii au vrut sa implice un ceh in aceasta afacere numai ca sa opreasca privatizarea combinatului", continua Priplata. Cehul se refera la contextul in care a fost omorat Sahleanu, respectiv la perioada de miscari sindicale masive, ca urmare a unor divergente legate de privatizarea combinatului Tepro Iasi.

VA RAMANE IN CEHIA. Recent, Constantin Rotaru, actualul lider sindical de la Tepro, a declarat ca impreuna cu alti 500 de colegi, incearca sa-si faca rost de vize pentru Cehia ca sa-l aduca pe Priplata inapoi in Romania.

Astazi, Priplata, desi om liber, se teme sa revina in Romania. Nu pentru ca ar avea de dat socoteala in fata legii, ci, mai degraba, pentru ca, odata ajuns in inchisoare, ar avea de-a face numai cu asasini platiti si cu tortionari.

PLANGERE LA CEDO. In timp ce autoritatile romane au solicitat mandat de arestare din partea Interpol, Priplata, constient ca propiul sau Guvern nu-l va trimite la judecata in Romania, si-a anuntat intentia de a cere ajutorul Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. El va povesti inaltei curti europene despre imprejurarile in care s-a imbolnavit de artrita, cataracta si complicatii urinare, in timp ce se afla intr-o inchisoare din Romania. Cand era dupa gratii, Priplata a aflat ca s-a pus o recompensa pe capul sau, in valoare de 5.000 de dolari. El recunoaste ca a scapat cu viata doar datorita faptului ca a fost tinut singur intr-o celula, separat de ceilalti detinuti.

MOTIVE
"Politia i-a obligat pe martori sa spuna ca eu am fost de vina. Toti martorii, cu exceptia unuia singur, si-au retras declaratiile. Localnicii au vrut sa implice un ceh in aceasta afacere numai ca sa opreasca privatizarea combinatului" - Frantisek Priplata

DOSAR PENAL PENTRU AFACERISTUL CEH
Procurori din Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea au deschis un dosar penal pe numele cetateanului ceh Frantisek Priplata (foto), acuzat ca a parasit ilegal Romania, a declarat seful Politiei de Frontiera, Nelu Pop. El a precizat ca la nivelul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera s-a constituit un grup de lucru pentru a cerceta modul in care Frantisek Priplata a parasit Romania, grup care va colabora cu alte structuri ale statului. Nelu Pop a mai spus ca, in cazul in care se va constitui o comisie rogatorie, care sa-l ancheteze pe Priplata in Cehia, va solicita sa faca parte din aceasta comisie. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: observator romania priplata