x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trendurile din turismul românesc care au influențat vacanțele în țară din acest an

Trendurile din turismul românesc care au influențat vacanțele în țară din acest an

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   23:30
Trendurile din turismul românesc care au influențat vacanțele în țară din acest an

Românii și-au organizat concediul pe termen lung în acest an, făcând rezervările cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înaintea datei de check-in. Litoralul nu a mai ocupat prima poziție în topul preferințelor turiștilor.

Conform Travelminit, industria turismului a revenit la normalitate, iar turiștii au reînceput să planifice vacanțele în avans, trendul early booking fiind dominant în acest an.

Dacă în anii pandemiei, pe fondul nesiguranței cauzate de restricții, turiștii își făceau planurile de călătorie aproape de pe o zi pe alta, anul acesta ei și-au organizat concediul pe termen lung, făcând rezervările cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înaintea datei de check-in.

Tot în acest an s-au împlinit cinci ani de când voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, au fost implementate și de Guvernul României, cu scopul dezvoltării turismului intern. Emiterea lor a dus la o creștere semnificativă a rezervărilor prin intermediul acestora.

2023 a fost anul minivacanțelor în România și asta pentru că multe sărbători legale au picat în preajma weekendului. În cazul celor care au fost la jumătatea săptămânii, autoritățile au luat decizia de a mai da o zi liberă (lunea sau vinerea) pentru a se face punte cu weekendul. Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), minivacanța de Paște (cu 14 și 17 aprilie, vineri și luni, zile libere), 1 Mai, minivacanța de Ziua Copilului și de Rusalii, sărbătoare care a picat tot în iunie, minivacanța de Sf. Maria și minivacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie au fost cele mai bune oportunități pentru ca românii să călătorească în 2023.

Pentru a încerca să prindă cele mai bune prețuri, mulți turiști și-au rezervat sejururile din timp. În perioada Paștelui, cele mai multe rezervări au fost efectuate cu 38 de zile înainte de data sosirii. Prețul mediu pentru 2 nopți de cazare a pornit de la 716 lei în perioada Paștelui.

Tarifele au crescut în 2023, creșterea fiind resimțită mai ales pe timpul verii. De Rusalii, de exemplu, platforma citată a raportat o creștere a tarifelor la cazare cu 16% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu pentru o noapte de cazare în weekendul prelungit de Rusalii a fost de 296 lei / cameră dublă.

Însă de departe cel mai aglomerat weekend a fost legat de minivacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie. Românii au plătit, în medie, 855 de lei pentru un sejur de Ziua Națională, în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie.

2023 a adus și câteva schimbări în ceea ce privește preferințele de călătorie, în special pe durata sezonului estival. Vara a debutat cu un val de îngrijorare privind existența holerei la Marea Neagră, ca urmare a distrugerii unui baraj ucrainean, fapt care a cauzat un dezastru ecologic. Autoritățile au confirmat că nu există niciun risc în ceea ce privește contaminarea cu holeră, astfel că turiștii și-au putut vedea liniștiți de rezervările de concediu.

Un alt factor care a influențat vacanțele a fost vremea, prima parte a verii fiind marcată de temperaturi mai scăzute, astfel că litoralul nu a mai ocupat prima poziție în topul preferințelor turiștilor, care s-au orientat către stațiunile montane și marile orașe astfel.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: turism trenduri