x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turişti corigenţi la ecologie

Turişti corigenţi la ecologie

de Alexandru Nastase    |    Lucian Dobrater    |    13 Apr 2010   •   00:00
Turişti corigenţi la ecologie

Turiştii veniţi să petreacă Paştele la malul mării au lăsat în urma lor nu mai puţin de 20 de metri cubi de deşeuri. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a terminat la sfârşitul săptămânii trecute curăţarea plajelor. O cantitate impresionantă de gunoaie au lăsat şi turiştii şi amatorii de schi la Arieşeni.



Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a depus eforturi considerabile ca să pregătească plaja pentru zilele de sărbătoare, iar după Paşte au avut parte de surprize neplăcute. Potrivit instituţiei, cantitatea de gunoaie depozitate pe plajă după week-end-ul pascal creşte de la an la an, turiştii dovedindu-se a fi din ce în ce mai necivilizaţi.

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral efectuează an de an, începând cu luna februarie, lucrări de igienizare a tuturor plajelor, dar şi de colectare a nisipului de pe promenadă, rezultat în urma furtunilor din sezonul rece, astfel încât condiţiile să fie cât mai bune pentru slujba de Paşte care are loc la malul mării. Până la 1 mai, la deschiderea oficială a sezonului estival, Administraţia Dobrogea Litoral se va preocupa de demontarea gardurilor de stuf cu rol de protecţie împotriva eroziunii eoliene, precum şi de lucrările de afânare a stratului de nisip şi de ecologizare. În plus, se vor derula şi campanii de conştientizare privind păstrarea curăţeniei pe plaje.

GUNOI ŞI INDIFERENŢĂ
Şi la Arieşeni, unde sezonul de iarnă s-a încheiat oficial acum mai bine de o săptămână, turiştii au picat cu brio proba de ecologie. Din pricina lipsei unei parcări adecvate, foarte mulţi turişti-schiori şi-au "garat" maşinile la câţiva paşi de pârtia de la Vârtop, lăsând la plecare mormane de gunoaie care amintesc într-un mod neplăcut trecerea lor pe acolo.

Respect pe cale de dispariţie faţă de natură au arătat şi administratorii şi angajaţii gheretelor "agroalimentare" de la baza pârtiei, care au "depozitat" în acelaşi fel resturile menajere. A fost unul de excepţie pentru cei care deţin pensiuni şi case de vacanţă la Arieşeni. Staţiunea turistică din Apuseni a fost în acest an una dintre cele mai longevive locaţii turistice cu zăpadă naturală din România.

Potrivit unei evaluări neoficiale, aproximativ 100.000 de turişti, din care mai mult de jumătate veniţi din străinătate, au ales să petreacă în această iarnă zile şi nopţi de neuitat la Arieşeni. Surse autorizate susţin că numărul turiştilor ar fi sporit mult peste cifrele amintite dacă preţurile practicate la cazare şi pe pârtia de schi nu ar fi fost destul de piperate. Ca să nu mai vorbim despre "calitatea" sub orice critică a şoselei care tranzitează zona (n.a. - DN 75).

×
Subiecte în articol: verde!