x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucraina versus Romania - Avocati de milioane de dolari

Ucraina versus Romania - Avocati de milioane de dolari

28 Sep 2004   •   00:00

Kievul si-a facut socotelile si va scoate din buzunar cateva milioane de dolari pentru a-si plati avocatii care vor apara Ucraina in procesul pe care il va avea cu Romania la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga.

"De doi ani se discuta degeaba despre impartirea resurselor acvatice din jurul Insulei Serpilor. Acum, Ucraina trebuie sa se apere la tribunalul de la Haga", transmite postul de televiziune Novii Kanal, citat de agentia Rusia la zi.

ALEGERILE. Televiziunea comenteaza ca, in toata disputa dintre cele doua state, limbajul diplomatilor s-a dovedit mai bland decat lozincile electorale. Asta pentru ca in octombrie Ucraina va trece examenul prezidentialelor, iar in noiembrie va fi randul Romaniei.

ACUZATII. "Campania a influentat negocierile. Mai mult in Romania insa. Nu poate sa nu-si spuna cuvantul faptul ca omologul meu se pregateste sa devina prim-ministru in cazul unei victorii a partidului sau", a spus ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Griscenko.

MOTIV. Novii Kanal incearca o explicatie pentru care Romania a ajuns la CIJ pentru impartirea Marii Negre. Jurnalistii ucraineni considera ca Bucurestiul este suparat din cauza canalului navigabil pe care si-l face Kievul in Delta. La mijloc sunt bani seriosi pe care ii va pierde Romania, comenteaza postul tv, finantat si de ginerele presedintelui Kucima.

MARUL DISCORDIEI. Pentru ca nu s-a inteles cu Ucraina in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, Romania a parat la 16 septembrie statul vecin la tribunalul de la Haga. Problema principala este statutul Insulei Serpilor, despre care ucrainenii sustin ca este locuibila, iar noi, ca este o stanca.

Daca CIJ ne da dreptate si spune ca insula este o stanca, atunci impartirea Marii Negre ne-ar avantaja, iar zona din apropiere, cu zacaminte de petrol si gaze naturale, miza disputei, de fapt, ar trece in teritoriul controlat de noi, nu de ucraineni. (Lavinia Tudoran)

  • SAMANTA DE SCANDAL. Romania si Ucraina se cearta, de fapt, pentru o zona cu importante zacaminte de petrol si gaze naturale, care se afla chiar langa Insula Serpilor - foto
  • ×
    Subiecte în articol: observator romania