Sute de mii de hectare de pădure au dispărut de pe harta României, cu complicitatea autorităţilor. Nimeni nu a fost tras la răspundere cu adevărat. Doar câţiva oameni, amărâţi, au fost băgaţi în puşcărie pentru că au tăiat ilegal câţiva copaci din pădure pentru a se încălzi pe timpul iernii. Dar, în faţa marilor defrişări, toată lumea a închis ochii. De la poliţistul din sat, până la ministrul de resort.
Odată cu retorcedarea pădurilor către foştii proprietari, în România s-a brevetat o nouă metodă prin care pădurile sunt tăiate cu ajutorul firmelor specializate în amenajări silvice, care au “cioatele” înfipte în Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, dar şi în mediul politic. Unul dintre cei mai controversaţi specialişti în amenajări silvice este Ferko Jeno. De la UDMR. A candidat pentru un post de senator de Bihor, dar nu s-a calificat. Experienţa în amenajări silvice şi-a căpătat-o pe vremea când lucra la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, până când a decis să se privatizeze. În anul 2002, a pus pe picioare firma Ecosilva SRL, din Oradea, cu care a început să cutreiere ţara în lung şi lat pentru a amenaja pădurile retrocedate de statul român foştilor proprietari. În urma lui Ferko Jeno au rămas doar cioatele. Continuare în Pagina 2
În România s-a brevetat o nouă metodă prin care pădurile sunt tăiate cu ajutorul firmelor de amenajări silvice
Ferko Jeno este unul dintre cei mai controversaţi patroni de firme specializate în amenajamente silvice, fiind conectat puternic la Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură (DAPP), dar şi la Inspectoratul Teritorial Silvic şi Vânătoare (ITRSV) din Oradea. Pe baza proiectelor de amenajare silvică, pădurile dispar una câte una. În urma lor, rămân doar cioatele. Mai mult, controlează câteva ocoale silvice private, unde taie… şi spânzură. El conduce ocolul silvic Codrii Beiuşului şi Sfânta Maria.
În 2002, Ferko Jeno a înfiinţat firma Ecosilva SRL, din Oradea, cu care a bătut ţara în lung şi-n lat. Din Ardeal, în Maramureş, ba chiar şi prin Suceava. La scurt timp după ce a pus firma pe picioare şi-a luat-o ca asociat pe soţia sa, Emilia Ferko. Trei ani mai târziu, soţii Ferko se retrag oficial din firmă, părţile sociale fiind cedate lui Elemer Szatmari. Dar, Ferko Jeno s-a retras doar din hârtii pentru că de fapt tot el patronează din umbră activitatea firmei. Acesta a recunoscut că l-a lăsat pe Elemer Szatmari în locul său, pentru că nu are timp să se ocupe de toate activităţile firmei, dar a precizat că tot el conduce afacerea. Acesta direct sau prin firmele controlate de el a făcut sute de amenajamente într-un timp record.
Sfânta zeciuială
Specialistul Ferko Jeno, din Bihor, face proiectele de amenajări silvice pe persoană fizică, sau prin firmele Ecosilva şi Consulting Forest Royal, pentru diverşi proprietari de pădure. Acestea sunt depuse spre aprobare la Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, de unde primeşte un număr de înregistrare. Apoi, o comisie formată din experţii de la Păduri analizează documentele în “conferinţa întâi”. După care se organizează o nouă conferinţă, unde ar trebui avizat sau respins proiectul, în maxim un an de zile. În tot acest timp pădurea este tăiată şi vândută. Ulterior Ferko Jeno solicită anularea amenajamentului silvic din diferite motive. O afacere aparent legală, în urma căreia pădurile dispar una câte una.
Angela Iancu supraveghează tot ceea ce înseamnă control în fondul forestier român. Mai mult s-a băgat chiar în comsiile de vânătoare, unde participă la examinarea celor care doresc să îşi i-a carnetul de vânător. Concubinul ei a fost numit consilier pe vânătoare al ministrului Lucia Varga. Întâmplător sau nu, de aproximativ şase luni toţi inspectorii cu atribuţii în control de la Departamentul Păduri nu au mai fost trimişi în control în zone fierbinţi, unde pădurile sunt tăiate anapoda. Fostă colegă de facultate cu Ferko Jeno, Angela Iancu a precizat că, în cazul în care proiectul de amenajare silvică este respins: “Nu se taie decât a zecea parte din pădure”. Un alt apropiat al lui Ferko Jeno, este Dănuţ Iacob, director în cadrul Direcţiei de Politici şi Strategii în Silvicultură din 2002 şi membru în comisia de avizarea amenajamentelor silvice. Cei doi au fost colegi de facultate şi parteneri de fotbal. Ultima dată au fost văzuţi împreună la meciul de fotbal România-Argentina. Am încercat să aflăm de la Dănuţ Iacob care este motivul pentru care firma prietenului său solicită anularea amenajamentelor silvice după ce e taie pădurea. Nervos, acesta a precizat că nu este nimic ilegal pentru că nu se aprobă anularea amenajamentului.
Planurile lui Ferko
Pentru Ocolul Silvic Valea Sebeşului, firma Ecosilva a făcut în perioada 2010-2013, 165 de proiecte de amenajare silvică, pe baza cărora s-au tăiat aproximativ 20000 mc de lemn. Nici unul dintre acestea nu a primit avizul final de la DAPP. Alte 80 de proiecte au fost depuse pentru Ocolul Silvic Valea Pianului. Dintre acestea au fost avizate doar 11. Pentru alte 24 de proiecte s-a solicitat anularea amenajamentelor, după ce s-au tăiat peste 10.000 mc de masă lemnoasă. În schimb, firmei Ecosilva i s-a înfundat la sfârşitul anului 2013, când poliţia a demarat cercetările pentru amenajamentul făcut pentru comuna Repedea, din Maramureş, unde se tăiase peste 600 mc din parcul natural. Oficialii ministerului au decis atunci amânarea amenajamentului până la finalizarea anchetei. Ferko Jeno este şi şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului. Inspectorii de la Direcţia Generală Păduri au constatat în 2013, că au dispărut toate documentele anterioare anului 2012. Prins pe picior greşit, Ferko le-a precizat inspectorilor că responsabilul cu documentele Ocolului a decedat. Iar actele nu mai sunt de găsit. Mai mult, nu au fost înregistrate toate actele de punere în valoare a masei lemnoase, iar ciocanul de marcat a dispărut. Nu a păţit nimic!
Mâna dreaptă a fostului ministru Lucia Varga, Angela Iancu (foto) nu a aprobat nici un control în fondul forestier din zone fierbinţi din Ardeal, Maramureş şi Bihor, controlate de mafia lemnului. În schimb, inspectorii de control se plictisesc pe banii publici în birourile din ministerul Pădurilor
Relaţia de prietenie dintre Ferko Jeno şi Dănuţ Iacob (foto) este de notorietate în silvicultură. Deşi, firmei Ecosilva i s-a suspendat dreptul de a mai face amenajamente, acestea sunt aprobate în continuare de minister pentru a fi finalizate